Niciodată de pe masa de sărbători nu lipsește cozonacul. E un desert delicios, dar a cărui rețetă implică destul de multă muncă. Dacă îți dorești să-i faci tu în casă, să te bucuri de aroma lor în bucătărie, îți spunem mai jos câteva trucuri. Spre exemplu, află cu ce să unghi cozonacii ca să iasă lucioși și rumeni.
Cozonacul este, de fapt, o prăjitură tradițională românească dar și bulgărească (n.r. kozunak). Este pregătită de obicei de Paște și de Crăciun. În Italia este Panettone, o prăjitură asemănătoare cu cozonacul. Prepararea acestuia este inclusă în tradiția creștină ca obicei din Săptămâna Mare, Joia Mare sau în zilele de dinaintea Crăciunului.
Înainte de a-i lăsa la cuptor pentru a se găti, specialiștii în domeniu recomandă să fie unși cu ou bătut cu puțin lapte. Astfel vor fi lucioși și rumeni.
Temperatura ingredientelor. Toate ingredientele dare se folosesc pentru aluatul de cozonac trebuie să fie calde, la temperatura camerei. Nu se folosesc niciodată ingrediente proaspăt scoase din frigider.
Frământarea aluatului. Aluatul pentru cozonac trebuie frământat de trei ori, cu pauze de câte 30 de minute. Prima frământare trebuie să dureze între 40 și 50 de minute, iar următoarele două între 5 și 10 minute. Aluatul trebuie să se desprindă de mână, să nu mai fie lipicios.
Aluatul trebuie lăsat suficient la dospit. Aluatul pentru cozonac trebuie lăsat la dospit la temperatura camerei, (peste 22-23 de grade) suficient timp astfel încât să-și mărească volumul. Acest proces poate dura între 2-3 ore și 10-12 ore, în funcție de cât de energic este frământat și de temperatura camerei.
Umplutura prea multă va face ca aluatul cozonacului să fie necopt și neplăcut la gust. Multe gospodine sunt tentate să folosească multă umplutură (nucă, rahat, stafide, fructe confiate, migdale, alune, ciocolată). Acest lucru va duce însă la transformarea dintr-un cozonac pufos la un chec necopt și deloc plăcut la gust.
Se recomandă să eviți să deschizi ușa cuptorului atunci când coci cozonacii deoarece temperatura din interior va scădea, iar acest lucru va afecta textura aluatului.
În cuptor se mai poate pune o tavă cu apă sub formele de cozonac pentru ca acesta să se rumenească mai frumos.
După ce se rumenesc deasupra pot fi acoperiți cu o foaie de copt pentru a nu se arde până când se coc și în interior.