Foarte multe persoane abia așteaptă sezonul toamnei pentru a se bucura de aromatul și gustosul dovleac! Acesta poate fi folosit în diferite rețete, atât dulci, cât și sărate. De la supă cremă, o tocană sau un desert fabulos, există foarte multe rețeta cu dovleac. Află de mai jos cu ce ar trebui să ungi feliile de dovleac înainte de a le pune în cuptor.
Dovleacul este sărac în calorii, motiv pentru care poate fi inclus în multe tipuri de dietă sau poate fi consumat dacă îți doreșt să îți menții silueta sau să scapi de câteva kilograme. Mai mult, consumul de dovleac reglează glicemia și ține, în același timp nivelul colesterolului sub control. În acest fel consumul de dovleac poate să ajute în bolile de inimă sau diabet.
Are un conținut mare și de vitamina A, dar și vitamina E, care ajută la prevenirea îmbătrânirii pielii și apariției ridurilor.
Cea mai simplă variantă pentru a consuma dovleacul este să îl coacem și să îl consumăm ca atare, fie în variantă sărată, fie în cea dulce, presărând pe el fie condimente specifice mâncărurilor sărate, fie celor dulci.
Prima variantă este să îl tai în jumătate și să scoți semințele din interiorul. Unge apoi cu puțin ulei și pune-l la cuptor pentru aproximativ o oră la 180 de grade. Se încearcă cu furculița pentru a te asigura că este gata. Ulterior se lasă la răcit și se consumă în funcție de preferințe.
A doua variantă este să îl tai felii. De data aceasta nu îl tai doar în jumătate, că și felii mai late, de 2-3 degete. Pune-le într-o tavă cu hârtie de copt și pune la cuptor până când dovleacul devine moale și fremos. În aceast caz poți pune peste felii puțin ulei sau zahăr și scorțișoară pentru a obține un desert foarte bun.
A treia variantă este tăierea dovleacului în cuburi. Dacă vrei să îl folosești pentru o supă cremă, tocană sau sos, ideal este să îl pui la copt în formă de cuburi. Spală dovleacul, taie-l în bucăți de mărime medie, curăță-l de coajă și apoi taie-l cuburi mici de 3-4 centimetri. Pune-le într-o tavă cu hârtie de copt, condimentează cu sare, piper și ulei de măsline, apoi lasă la cuptor.
Vezi și – Rețetă supă de dovleac. Iată ingredientele secrete care aduc un plus de savoare