Sărmăluțele sunt unul dintre cele mai iubite și savuroase preparate din bucătăria românească, iar pentru a obține un gust desăvârșit, trebuie să acordăm atenție fiecărui detaliu în procesul de preparare. În acest articol, vom dezvălui secretul lui Radu Anton Roman pentru a obține sarmale cu un gust unic și intens. Iată cu ce să ungi oala înainte de a pune sărmășuțele la fiert.
Indiferent că sunt cu varză sau viță de vie, sarmalele sunt un preparat extrem de apreciat de români și deși se consumă preponderent de sărbători precum Crăciun sau Paște, ele pot fi preparate în orice sezon.
Fiecare gospodină are rețeta ei de sărmăluțe, dar de multe ori preparatul nu iese așa cum și-ar fi dorit. Bucătarii profesioniști au dezvăluit un secret care oferă sarmalelor un gust desăvârșit și o textură care să ți se topească în gură.
Mai exact, oala în care gătești sarmalele trebuie unsă cu untură înainte de a le pune la fiert. Trucul genial a fost dezvăluit de scriitorul și jurnalistul Radu Anton Roman în cartea sa ,,Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.
În plus, acesta le recomandă gospodinelor să folosească o oală din lut gros. În cele ce urmează, îți dezvăluim cea mai gustoasă rețetă de sarmale în foi de varză. Vei rămâne uimit de gustul și savoarea lor!
Citește și: Câtă carne trebuie la 100 de sarmale. Secretul gospodinelor iscusite ca să iasă gustoase și moi
Se spală bine orezul. Se toaca ceapă şi verdeaţă (şi ardeiul iute), morcovii se rad. Se amestecă toate, carnea tocată, ceapa, morcovii, verdeaţa, orezul, pasta de ardei şi rosii, vinul – sare, piper, cimbru şi mărar praf, după poftă.
”Se umplu foile, se rulează şi se înfundă la capete (nu foarte strâns, să se mai umfle şi orezul). Le puteţi face mai mari, mai mici, cum vă e plăcerea şi îndemânarea, numai să nu se desfacă la fiert”, scrie regretatul gastronom în cartea sa ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Fierberea este și ea un capitol esențial. Iată cum trebuie procedat:
”O oală de lut gros se unge cu untură, ca să se topească în gură când sunt gata. Apoi aranjaţi pe fund foi de varză şi un strat de varză tocată. Acum vine primul strat de sarmale, urmat de alt strat de varză, presărat cu pasta de roşii, de ardei, apoi iar sarmale, până se umple oala. Ultimul strat e de varză presărată cu foi de dafin, legături de cimbru şi mărar (piper, sare, boia dupa gust) şi felii de roşii din bulion. Se amesteca bulionul cu vinul, se încălzesc un pic, se toarnă peste sarmale.”, se mai arată în lucrarea sus-menționată.
Sarmalele se pun la foc domol și se lasă la fiert cel puțin 5 ore. În tot acest timp, zeama ar trebui să scadă jumătate sau chiar două treimi, a mai explicat regretatul jurnalist.