Acidul hialuronic este unul dintre cele mai utilizate ingrediente anti-aging. Îl regăsim în creme și seruri și este nelipsit din rutina de îngrijire, mai ales după 30 de ani. Cu ce se combină acidul hialuronic, pentru a avea efectul dorit, și cum îl integrezi corect în rutina de zi cu zi a pielii.
Acidul hialuronic (prescurtat AH sau HA, în engleză) este un compus organic care se regăsește în mod natural în piele. Este responsabil pentru aspectul plin și hidratat al tenului și face parte din categoria polizaharidelor. Alături de colagen și elastină, este un element important pentru fermitatea și elasticitatea pielii.
La fel cum se întâmplă și în cazul altor compuși chimici, pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția naturală a acidului hialuronic scade. Din acest motiv, este nevoie să aplicăm produse de îngrijire care conțin acest compus sub formă sintetică, pentru a ajuta pielea să se mențină hidratată.
Citește și: Cum se folosesc corect serurile pentru față. Ce rol au acestea, de fapt, și în ce ordine se aplică produsele
Cea mai mare cantitate de acid hialuronic produs natural se regăsește în piele, în ochi și în țesuturile conjunctive. Principalul său rol este de a reține apa în țesuturi, astfel încât acestea să rămână hidratate. În industria cosmetică, este prezent în creme, seruri și măști, dar există și injecții, suplimente sau diverse picături pentru ochi, care conțin acest ingredient.
Dacă ai un produs cosmetic pe bază de acid hialuronic pe care vrei să îl introduci în rutina de îngrijire a pielii, trebuie să ții cont de câteva aspecte. În primul rând, cremele și serurile pe bază de AH se aplică întotdeauna pe pielea umedă. Dacă pielea este uscată și deshidratată, acest ingredient poate acționa invers față de cum ne dorim. El absoarbe umezeala din stratul profund al pielii, pentru a hidrata la suprafață și nu își îndeplinește scopul pentru care este folosit.
Aplică un strat de apă termală pe față, apoi distribuie produsul pe bază de acid hialuronic. Datorită faptului că pielea este umedă, acest ingredient activ va hidrata în profunzime, iar tenul își va recăpăta tonusul. Fiind un ingredient care contribuie la menținerea hidratării, acidul hialuronic este complementar îngrijirii pielii. El poate fi introdus în rutină, în combinație cu alte elemente, precum retinolul.
Citește și: Faci asta zilnic, fără să știi că îți îmbătrânește pielea cu 10 ani. Cum îți protejezi tenul
Acest ingredient activ care ajută la exfolierea chimică a pielii are tendința de a usca tenul. Tocmai din acest motiv, este ideal ca, după serul cu retinol, să aplicăm o cremă pe bază de AH, pentru a restabili nivelul optim de hidratare din piele. Așteaptă 15-20 de minute după ce ai aplicat retinolul, apoi umezește pielea și folosește produsul cu AH.
Folosit în combinație cu retinol, acidul hialuronic creează un boost de hidratare la nivelul pielii. Nu toate femeile tolerează însă retinolul sau pur și simplu nu doresc să îl introducă în rutina lor. AH mai poate fi combinat și cu alte ingrediente cosmetice, cum ar fi:
Citește și: Ce este retinolul și cum se folosește. Efectele sale asupra pielii sunt fabuloase