Cu toții am experimentat neplăcerea de a ne murdări hainele de iarbă, iar apoi să le aruncăm la gunoi după ce petele nu au mai ieșit la spălat, indiferent de programul ales. Totuși, ar trebui să nu renunțăm la hainele preferate din această cauză. Există unele metode care ne pot ajuta în acest sens. Și nici nu e nevoie de investiții mari, nici de timp și nici de bani.
Un gazon impecabil înseamnă și pătarea hainelor și încălțămintei cu verdele crud, specific clorofilei. Clorofila este un pigment natural care conferă plantelor culoarea verde, fiind și motivul pentru care petele de iarbă sunt atât de greu de îndepărtat. Dacă petreci mult timp afară, este dificil să eviți pătarea hainelor cu verdele ierbii, în special când vine vorba despre copii, când practici un sport sau, pur și simplu, te bucuri de o zi de relaxare la iarbă verde, în grădină, în parc sau în alt cadru natural.
Dacă și tu ai pățit să îți pătezi hainele de iarbă, iată ce să faci ca să scapi de urme:
Când vine vorba de curățarea acestor pete dificile, vestea bună este că ai deja în casă soluțiile necesare. Nu mai da banii pe soluții special concepute, din comerț, pentru că te poți descurca la fel de bine cu ingredientele avute deja la îndemână și anume bircarbonat de sodiu, oțet și detergenți de vase și haine. Pe acestea le poți combina cu alte două substanțe, alcoolul izopropilic și apa oxigenată, iar rezultatul va fi noul tău produs de scos petele de iarbă din haine.
Alcoolul izopropilic este cunoscut pentru proprietățile sale dezinfectante și de curățare, fiind utilizat pentru a curăța eficient anumite elemente din casă, începând cu dezinfectarea electronicelor și până la curățarea geamurilor și oglinzilor. Este accesibil ca preț și disponibil în magazine, așa că îl poți adăuga pe lista de cumpărături pentru produse de curățare.
Totodată, este eficient și pentru a scoate petele dificil de îndepărtat, cum sunt cele de marker permanent sau cele de cerneală. Din acest motiv, acest alcool poate fi folosit și pentru a îndepărta petele de iarbă, chiar dacă este recomandat ca ultimă soluție, existând riscul de deteriorare a textilelor tratate. Fiind o soluție solventă, este eficient în îndepărtarea pigmentului verde al clorofilei de pe haine și pantofi. Efectuează un test pentru a verifica rezistența culorii țesăturii pe care o cureți: aplică alcool izopropilic pe o zonă mică, mai puțin vizibilă, pentru a observa efectul substanței.
Peroxidul de oxigen, cunoscut sub numele popular de apă oxigenată, este una dintre substanțele pe care ar trebui să le avem constant la îndemână, pentru multiple utilizări: antiseptic și dezinfectant, decolorant pentru țesături și ajutor în curățarea petelor dificil de îndepărtat. De regulă, apa oxigenată se mixează cu apă, atunci când este utilizată pentru a scoate petele de iarbă de pe haine și pantofi.
De îndată ce ai identificat o astfel de pată de iarbă pe țesătură, este esențial să acționezi rapid: lasă la înmuiat în apă rece, aplică puțin detergent, după care curăță cu grijă, ținând cont și de tipul materialului și recomandările de curățare de pe etichetă. Unele haine nu pot fi spălate la mașina de spălat, deci trebuie să efectuezi manual curățarea. În această situație, lasă partea pătată mai mult timp la înmuiat. Dacă nu ai avut succes cu această primă încercare, optează pentru următoarele variante:
Va fi puțin mai dificil să îndepărtezi petele de iarbă de pe haine din blug. Articolele vestimentare din jeans fac parte din categoria celor delicate la spălare, astfel că necesită o atenție sporită în timpul curățării, pentru a evita decolorarea și distrugerea țesăturii. Primul pas este să lași haina la înmuiat în apă rece pentru circa o jumătate de oră. După această perioadă, prepară o soluție din părți egale de oțet și apă și aplică pe zona pe care vrei să o cureți, lăsând-o să acționeze pentru câteva minute. Dacă petele nu dispar, poți aplica și detergent de vase, după care poți să speli de mână, în apă rece, cu detergentul cu care speli de obicei rufele.