Cu ce se curăță rugina de pe fier. Cele mai simple și eficiente metode

Cu ce se curăță rugina de pe fier. La prima vedere, rugina este doar o problemă de ordin estetic, dar adăvărul este altul
Cu ce se curăță rugina de pe fier. Cele mai simple și eficiente metode

Cu ce se curăță rugina de pe fier, pentru ca acesta să redevină ca nou. Este adevărat că în comerț ați putea găsi diferite soluții pe măsura nevoilor, însă, pueți curăța fierul cu soluții preparate în propria locuință. Astfel că, vă prezentăm mai jos o listă cu metode de curățat rugina cu ajutorul unor ingrediente pe care le aveți la îndemână.

Cu ce se curăță rugina de pe fier

La prima vedere, rugina este doar o problemă de ordin estetic, dar adăvărul este altul. Acțiunea ei corozivă poate duce la distrugerea totală a obiectelor din metal, făcându-le inutilizabile.

Bicarbonatul de sodiu

Acesta poate fi considerat ingredientul minune și asta pentru că există o groază de beneficii pe care acesta le are. În cazul ruginei, tot ce trebuie făcut este să îl amestecați cu puțină apă, până se formează o pastă omogenă, pe care o veți aplica pe obiectele ruginite. După ce ați lăsat să acționeze 20 de minute, frecați ușor zona afectată.

Otet alb

Dacă obiectul pe care vreți să-l curățați este unul de dimensiuni mici, îl puteți scufunda într-un bol în care ați pus oțet.

Cu ce se curăță rugina de pe fier
Cu ce se curăță rugina de pe fier

Daca este vorba despre un obiect mai mare sau fix, îmbibați un burete în oțet si îl fixați pe zona afectată. După ce ați lăsat să acționeze pe timpul nopții, apoi puteți freca ușor până ce rugina este îndepărtată.

Limeta si sare

Limeta conține acizi care pot înlătura rugina de pe obiectele metalice, dar și de pe cele ceramice, cum ar fi cada sau chiuveta. Sarea fiind abrazivă face ca această combinație să dea rezultatul dorit.

Cartof

O metodă importantă presupune datul cartofului pe răzătoarea mică și frecarea suprafeei ruginite cu ajutorul pastei obtinute. Pentru rezultate mai rapide, puteți adăuga bicarbonat de sodiu, sare, oțet sau zeama de lămâie în compoziție.

Cola

Băuturile carbogazoase de tip cola fac minuni atunci când vine vorba despre curățarea ruginii. Introduceți obiectele ruginite într-o catitate generoasă de cola și lăsați-le acolo peste noapte. Frecați apoi cu buretele, clătiți bine, iar rezultatul va fi unul neașteptat.

Smirghel si ceapa

Folosiți mai întâi smirghelul pentru a elimina rugina și finisați apoi tot prin frecare cu ceapă, pentru a lustrui zona afectată si a-i reda strălucirea. La final, se clătește cu apă caldă si, daca este nevoie, spălați și cu un detergent de vase, pentru a elimina mirosul de ceapă. Nu folosiți un smirghel prea aspru, deoarece poate zgâria suprafetele fine.

Acid oxalic

Acidul oxalic este un compus chimic folosit în apicultura si se găseste la comercianții dedicați acestui domeniu.

Pentru ca această metoda să dea rezultate, spălați suprafața ruginită cu buretele și cu detergent de vase, clătiți bine si lăsați să se usuce complet.

Amestecați cinci lingurițe de acid oxalic cu 250 ml de apă și scufundați obiectul ruginit în solutie. Acesta se scoate după 20 de minute și se curăță cu o perie moale sau cu o lavetă. Apoi spălați cu apă și detergent de vase și lasă-l să se usuce sau îndepărtează apa cu un prosop de bumbac.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.7 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *