Sarmalele sunt un fel de mâncare pe cât de delicios, pe atât de „periculos” pentru unele femei care nu se încumetă să îl prepare. Nu sunt necesare multe ingrediente, ba chiar există unul care poate face sarmalele să fie și mai gustoase, și mai moi și suculente. Poate acest lucru le va convinge și pe gospodinele noastre să încerce să le gătească, sigur nu au cum să dea greș!
Sarmalele sunt un fel de mâncare ușor de preparat, dar pretențios în ceea ce privește modul de pregătire. Este un paradox, dar gospodinele din Moldova au decis să își dezvăluie secretul pentru cele mai bune sarmale. Ele spun că mălaiul este ingredientul ce lipsește din multe rețete și datorită lui, sarmalele nu se vor mai împrăștia la momentul gătirii. Dacă puneți în compoziția de sarmale și o lingură sau două de mălai, acestea vor ieși nu doar delicioase, ci și pufoase.
Pentru a face celebrele sarmale moldovenești veți avea nevoie de două ore doar pentru pregătirea compoziției și înfășurarea lor în varză și aproape cinci ore de gătire. Fierberea lor pe grabă le strică gustul, așa că sfatul moldovencelor este să le las la fiert, ori ăe aragaz, ori în cuptor, în vase din lut.
Se toacă ceapa mărunt, la fel și pătrunjelul și mărarul. Carnea, de preferat cât mai grasă, se amestecă cu ceapa și verdeața. Se adaugă și orezul spălat bine și 200 de grame din roșiile din conservă tocate. Se asezonează și se amestecă bine. Se lasă compoziția pe masă cât timp pregătim varza. Fiecare foaie de varză trebuie tăiată în dreptunghiuri, având în vedere că sarmalele moldovenești sunt foarte mici. Cotoarele și resturile foilor nu se aruncă, ci se toacă foarte mărunt, urmând a se așeza pe fundul vasului în care vor fierbe sarmalele.
Se unge bine vasul cu grăsime. Se așază jumătate din varza tocată mărunt, alternând cu feliuțe de afumătură. Se așază și sarmalele, având grijă ca între straturi să strecurăm carnea afumată. Deasupra sarmalelor se pune restul verzei tocate, puțină afumătură tocată mărunt și se toarnă un sos format din roșiile din conservă rămase cu pasta de tomate și aproximativ 500 grame de apă. Bucătăresele cu experiență din Moldova susțin că sarmalele trebuie fierte la foc mic, timp de 5 ore, pentru ca acestea să capete gustul dorit.