Ciorba de perișoare este unul dintre preparatele preferate ale românilor. Pentru a obține un gust inconfundabil și delicios, există câteva secrete importante pe care și tu poți să le aplici. Dacă te întrebi cu ce se poate acri această ciorbă, răspunsul nu este unul simplu, ci implică mai mulți factori. Află care este ingredientul care contribuie la gustul autentic al acestei delicatese.
Plină de arome ciorba de perișoare este apreciată pentru gustul său inconfundabil și pentru simplitatea sa, dar și pentru varietatea de ingrediente care pot fi folosite pentru a o prepara. Ei bine, pentru a obține aciditatea aceea, atât de specifică acestui preparat, trebuie să folosim ingrediente acre. În mod tradițional, există doi agenți principali de acrire utilizați, iar aceștia sunt borșul și sucul de lămâie, dar în anumite regiuni se poate opta și pentru oțet.
Citește și: Câtă apă se pune la ciorba de perișoare, de fapt. Detaliul esențial pentru a ieși cu adevărat gustoasă
Borșul este un lichid fermentat, obținut din tărâțe de grâu sau făină de grâu, care conferă ciorbelor o notă distinctivă de aciditate. Este ingredientul preferat în bucătăria românească și este adesea folosit pentru a acri ciorbele în care se adaugă suc de roșii sau bulion.
Procesul de preparare a borșului implică amestecarea tărâțelor de grâu sau a făinii de grâu cu apă și lăsarea lor la fermentat timp de câteva zile sau chiar săptămâni.
Durata fermentației determină nivelul de aciditate al borșului, iar cu cât stă mai mult timp, cu atât devine mai acru.
Un alt ingredient popular folosit pentru acrirea ciorbei de perișoare este sucul de lămâie, în special atunci când nu avem borș la îndemână. Este de preferat să folosim sucul proaspăt stors din lămâi pentru a obține cea mai bună aromă.
De asemenea, ciorbele se mai pot acri și cu oțet. Acesta oferă un gust delicios, în special în combinație cu oul și smântâna, care sunt adăugate la final pentru a îmbogăți aroma ciorbei.
În plus, când dorești să acrești ciorba nu trebuie să adaugi o cantitate foarte mare, deoarece o poți potrivi după gust, puțin câte puțin, eliminând riscul de a o acri prea tare.
Există câteva secrete esențiale pe care gospodinele experimentate le aplică atunci când pregătesc mâncăruri delicioase. În primul rând, pentru a obține perișoare savuroase, trebuie să folosești două tipuri de carne: vită și porc.
Carnea de vită adaugă gust, în timp ce cea de porc contribuie cu grăsime. Un alt secret constă în răzuirea morcovului și călirea lui în ulei de măsline. Acest pas oferă un gust delicios întregului preparat.
Te poate interesa și: Secretul care garantează cea mai bună ciorbă de perișoare. Ce trebuie să faci cât încă e fierbinte
De asemenea, asigură-te că folosești legume proaspete și în compoziția pentru perișoare adaugă mărar, ou de țară și condimente pentru a le da un gust mai bogat. Dacă vrei ca ciorba să fie și mai hrănitoare, poți adăuga la final bucățele de ou, care vor aduce și mai multă textură și savoare în preparatul final.