Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Multe gospodine preferă să adauge acest ingredient

Ce rol are acest ingredient, de fapt

Scris de: Daoud Andra

29 Sep. 2023

Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Multe gospodine preferă să adauge acest ingredient

Toamna este sezonul murăturilor și al pregătirilor pentru iarnă. Legumele puse la borcan în această perioadă se vor păstra excelent până primăvara viitoare, dacă respecți câteva reguli simple. Cu ce se poate înlocui hreanul la murături și ce rol are această legumă în borcane.

De ce se pune hrean la murături

Indiferent că pui murături în saramură sau în oțet, toate rețetele de legume murate au ceva în comun. Hreanul este ingredientul care nu lipsește din aceste rețete și are un rol esențial pentru murături. Dacă nu folosești conservanți și pui murături după rețete clasice, cu ingrediente 100% naturale, atunci hreanul nu ar trebui să fie omis.

Această rădăcinoasă puternic aromată are mai multe roluri. Nu doar că oferă aromă murăturilor, alături de foile de dafin, frunzele de țelină, boabele de muștar și de piper, dar le și ajută pe acestea să se păstreze mai bine. Datorită hreanului, murăturile rămân crocante și tari și nu se vor înmuia în borcane. În plus, acesta are și efect antibacterian, iar șansele ca murăturile să facă floare în borcane scad semnificativ.

Citește și: Ce pun gospodinele din Viscri în borcanele cu murături. Așa ies crocante și gustoase, rețeta are sute de ani

Cu ce se poate înlocui hreanul la murături

Dacă nu îți place aroma de hrean sau nu ai la îndemână acest ingredient atunci când pui murături, îl poți înlocui. Există un alt ingredient care are efecte asemănătoare și care este la fel de popular în rețetele de murături: usturoiul. Multe gospodine preferă să folosească usturoi la murături, pentru aroma pe care acesta o dă legumelor.

Usturoiul se folosește mai ales la castraveții murați în oțet și la legumele asortate. Se pun câțiva căței de usturoi, cu tot cu coajă, în fiecare borcan. Dacă vrei ca murăturile să aibă o aromă mai intensă de usturoi, îl poți tăia felii înainte să îl adaugi în borcane.

Citește și: Ingredientul pe care să nu-l pui niciodată în murături. Le poate strica rapid, ce nu trebuie să adaugi sub nicio formă

Ce fel de sare se folosește la murături

Indiferent că pui murăturile în saramură sau în oțet, sarea nu lipsește din rețetă, ci diferă doar cantitatea. La toate murăturile se folosește doar sare grunjoasă, neiodată, specială pentru murături. Sarea fină, de bucătărie, nu este potrivită pentru a pune legume la murat. Aceasta face ca zeama să se tulbure și legumele să se înmoaie în borcane.

Dacă pui murături în saramură, cantitatea de sare pe care trebuie să o adaugi la un litru de apă este de 20-25 de grame, adică echivalentul unei linguri. Multe gospodine prepară saramura pe foc, pentru ca sarea să se dizolve complet. Dacă faci acest lucru, așteaptă ca saramura să se răcească înainte de a o turna în borcane.

Citește și: Ce să presari peste murături ca să nu se înnegrească. Trucul gospodinelor pricepute este de mare ajutor

În cazul în care pui saramura caldă sau fierbinte peste legumele din borcan, acestea își vor schimba atât culoarea, cât și textura. Castraveții, de exemplu, se vor înmuia și se vor păli imediat. Pune saramura rece peste legume, închide borcanele ermetic și sterilizează-le, dacă este cazul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *