Cu ce se repară maioneza tăiată. Acest truc salvează situația, trebuie să-l știi

Trucuri din bucătărie

Scris de: Oana Matei

24 Apr. 2023

Cu ce se repară maioneza tăiată. Acest truc salvează situația, trebuie să-l știi

Maioneza este unul dintre cele mai consumate sosuri din întreaga lume și poate fi găsită în diferite bucătării și culturi. Maioneza este un sos cremos și emulsionat, care se obține prin amestecarea ouălor crude sau pasteurizate cu ulei vegetal, muștar sau cu alte arome și condimente.

Cum repari maioneza tăiată

Maioneza are o consistență cremoasă și o culoare albă sau galbenă, iar gustul său poate varia în funcție de ingredientele adăugate.

De ce se taie maioneza

O emulsie se ”rupe” atunci când apa nu mai poate reține ulei în interior. Dacă depășim cantitatea de grăsime prevăzută pentru cantitatea de apă pe care o avem în pahar, emulsia se destabilizează și picăturile de ulei se reunesc, separându-se de apă. Așa se întâmplă când maioneza de casă se taie.

În primul rând este posibil să fi adăugat prea mult ulei deodată sau ai schimbat direcția de amestecare a ingredientelor. Un alt posibil motiv este temperatura ingredientelor. Dacă ingredientele sunt prea reci sau prea calde, emulsia poate fi destabilizată, ceea ce duce la separarea uleiului și a ouălor.

Vezi și Cum prepari cea mai bună maioneză de post. Iese delicioasă cu acest ingredient, nimeni nu își va da seama că e de post

Cum se repară maioneza tăiată

  • Adăugați puțin suc de lămâie : Sucul de lămâie conține acid citric, care este un agent emulsionant și ajută la legarea uleiului și a apei. Adăugați puțin suc de lămâie si amestecați bine până se încorporează.
  • Adăugați un ou : adăugarea unui ou la maioneza tăiată este o soluție foarte eficientă. Se bate un ou cu o lingura, apoi se adaugă in maioneză și se amestecă bine până se încorporează.
  • Adăugați puțin muștar : muștarul conține și acid citric, care acționează ca un agent emulsionant. Se adaugă puțin muștar în maioneza tăiată și se amestecă bine până se încorporează.
  • Adăugați puțină apă caldă : Aceasta înseamnă să puneți maioneza tăiată într-un blender și să adăugați câteva linguri de apă caldă. Se amestecă până se încorporează. Această tehnică repară adesea maioneza tăiată.

Cum se îngroașă maioneza

Într-un recipient curat, adăugați 3 sau 4 linguri de apă călduță si bătând cu mixerul energic, adăugați maioneza lichidă. Veți vedea cum se va îngroșa puțin câte puțin. O altă metodă pentru un sos de maioneză ferm, onctuos, este să adăugați un gălbenuș de ou, câteva picături de suc de lămâie și repetați procesul. Dacă doriți, mai puteți adăuga în maioneză, ierburi aromatice sau diverse condimente.

Greșeli frecvente 

Într-adevăr, maioneza se poate tăia în următoarele situații:

  • ouăle nu sunt proaspete 
  •  ingredientele  folosite pentru maioneză nu sunt la temperatura camerei
  • proporția dintre ingrediente nu este echilibrată: se adaugă prea mult ulei sau prea mult suc de lămâie
  • ingredientele (ulei și suc de lămâie) nu au fost adăugate treptat la preparat.

Vezi și Cum se face cea mai bună maioneză pentru salata de boeuf. Când se adaugă sucul de lămâie, de fapt. Așa nu se va tăia

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.4 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *