Frigiderul este un aparat electrocasnic indispensabil în orice locuință. Funcținează non-stop, iar pentru a-l menține la parametri optimi, este nevoie să fie dezghețat și curățat periodic. Cu ce se spală frigiderul, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute din interiorul lui și cât de des trebuie să faci acest lucru.
Pentru ca frigiderul să funcționeze optim, este nevoie ca, din când în când, să fie curățat și spălat. Gheața care se acumulează în congelator este primul semn că frigiderul are nevoie să fie dezghețat și curățat. În general, acest lucru se face de 2-3 ori pe an, însă poate fi nevoie să îl cureți și mai des, în unele situații. Atunci când gheața care se formează face ca sertarele să se deschidă cu dificultate, este un semn că frigiderul are nevoie să fie curățat.
Pentru a dezgheța și spăla frigiderul, acesta se scoate din priză mai întâi. Se scot toate produsele din interiorul său, dar și din congelator. Acestea pot fi puse în sacoșe termo-rezistente, astfel încât să nu se dezghețe până când le pui la loc. Lasă gheața din congelator să se topească natural și nu o forța să se dezlipească.
Poți folosi un uscător de păr, care să sufle aer cald spre congelator și astfel să grăbească topirea gheții. Pune o tavă sau prosoape la baza frigiderului, pentru a colecta apa care se scurge. Când gheața s-a topit complet, poți trece la spălarea frigiderului.
În ceea ce privește spălarea frigiderului, acest lucru poate fi făcut folosind diferite substanțe. Cu o cârpă înmuiată în apă caldă în care ai diluat puțin detergent de vase, poți șterge interiorul frigiderului și al congelatorului. Insistă asupra zonelor unde există pete vizibile de mâncare sau resturi.
Pentru a elimina mirosurile din frigider poți apela însă la un amestec 100% natural, ieftin și la îndemână. Într-un vas cu apă, dizolvă câteva linguri de bicarbonat de sodiu și o jumătate de cană de oțet. Înmoaie o cârpă în amestec și șterge bine interiorul frigiderului, peste tot.
Citește și: Gospodinele istețe pun întotdeauna sare în frigider. E trucul care te va scăpa de o problemă uriașă
Rafturile din sticlă ale frigiderului, precum și sertarele se vor scoate și se vor spăla separat. Rafturile pot fi șterse cu un detergent pentru geamuri sau cu un amestec de apă și oțet. Nu folosi bureți cu suprafața aspră, pentru că este posibil ca sticla să se zgârie. Sertarele și recipientele care se pun pe ușă pot fi spălate cu detergent de vase și apă caldă.
După ce frigiderul este complet curat și uscat, poți pune la loc rafturile, sertarele, precum și alimentele și poți conecta din nou frigiderul la priză. Pentru a menține frigiderul curat cât mai mult timp, poți apela la diverse trucuri simple și eficiente. În primul rând, pentru a împiedica mirosurile de alimente să se răspândească în frigider, ambalează toate produsele corespunzător. Pune mâncarea gătită în recipiente cu capac sau în caserole care se închid ermetic.
Citește și: Trucul magic care îți face frigiderul lună. Cu ce trebuie să-l igienizezi pentru un miros proaspăt
Carnea afumată, peștele și mezelurile ar trebui, de asemenea, să fie ambalate corespunzător, pentru ca alte alimente să nu ”împrumute” din mirosurile lor. O metodă eficientă și simplă de a păstra mirosul proaspăt în frigider este să pui un recipient cu bicarbonat de sodiu în interior. Acesta trebuie să fie înlocuit săptămânal sau când bicarbonatul capătă umezeală.
Cafeaua și zahărul vanilat sunt, de asemenea, utile pentru a păstra un miros proaspăt în frigider. Poți pune câteva lingurițe de cafea măcinată într-o ceașcă pe care o vei așeza pe unul dintre rafturile frigiderului. De asemenea, conținutul unui plic de zahăr vanilat poate fi suficient pentru a masca mirosurile de mâncare din interior.