Gândacii de Colorado reprezintă unul dintre cei mai periculoși dăunători pentru culturile de cartofi. Chiar dacă sunt ușor de plantat și de întreținut până când sunt gata de recoltat, există și riscul să apară acești mici dăunători. Ce este de făcut? Află de mai jos cu ce este bine să stropești culturile de cartofi din grădină pentru a scăpa de gândaci.
Cum îți dai seama că ai de-a face cu acest tip de gândac? Gândacul de Colorado este foarte ușor de recunoscut datorită capului de culoare galben-roșcat și cele 3-4 rânduri de dungi negre dispuse longitudinal. Are aripi subțiri cu o nuanță ruginie, iar picioarele sunt de culoare roșiatică. Este un tip de dăunător destul de greu de combătut deoarece se înmulțește prin ouă, iar exteriorul acestuia este lipicios și rezistă foarte bine la diferite substanțe chimice. Gândacul de Colorado se înmulțește, de cele mai multe ori, de circa 2-3 ori pe an.
Perioada de înmulțire a gândacilor de Colorado este din luna mai până la sfârșitul verii, atunci când femelele depun ouă pe spatele frunzelor. O femelă poate să depună până la 1000 de ouă. Aceste isecte iernează în sol în a doua jumătate a lunii septembrie până la sfârșitul lunii octombrie și revine primăvara, după ce temperaturile trec de 12 grade Celsius. Dacă umiditatea se află în parametri normali, primele larve ies în circa 10 zile, în funcție de temperatură, scrie playtech.ro.
Există, în primul rând, soluții chimice pentru îndepărtarea acestor gândaci. Mavrik 2 F este un insecticid piretroid care se poate aplica primăvara și toamna, având un efect de până la 21 de zile. Se mai folosește și Coragen, care este un insecticid care odată ce este pulverizat, acționează repede asupra gândacilor adulți, larvelor și ouălor. Are un efect de 21 de zile. Alverde este un alt tip de insecticid care te va ajuta să scapi de larve și gândaci. Pentru a distruge cât mai multe ori se recomandă Fastac Active, un insecticid rezistent la apă.
Dacă nu vrei să folosești insecticide, poți alege să stropești cartofii cu un amestec din: 100 gr sodă, 100 ml oțet și 10 l de apă. Pulverizează totul peste plante.
O altă soluție este dintr-un kilogram de tulpini și frunze de rostopască cu 10 l de apă. Poți pune și 200 gr de usturoi, totul într-o găleată cu apă, apoi pulverizează peste cartofi.
Cenușa este, de asemenea, folosită în astfel de situații. Se poate aplica pe locul destinat culturii, sub fiecare tubercul și împrejurul plantei.