Primăvara, după ce se fac tăierile de fructificare și de regenerare la pomii fructiferi, aceștia trebuie stropiți. Astfel de tratamente se aplică la toate speciile de pomi.
După ce se efectează tăierile de fructificare și renegerare în livezi, toate speciile pomicole trebuie să primească tratamente fitosanitare, folosindu-se produse pe bază de cupru. Acesta are rol în prevenirea și combaterea bolilor de ciuperci cum sunt: rapăt, monilioza, pătarea frunzelor, ciuruirea frunzelor, bășicarea frunzelor la piersic, hurlupii la prun, bolile de scoarță ale pomilor fructiveri. De asemenea, protejează și împotriva bacteriilor: arsura bacteriană comună a mărului și prunului și ciuruirea bacteriană a speciile sâmburoase, scrie agrointel.ro.
Tratamentele fitosanitare care se recomandă după ce au avut loc tăierile la pomi sunt următoarele (unul dintre ele):
Citește și – Când se altoiesc pomii fructiferi, de fapt. Care este perioada potrivită și de ce important să ții cont
Conform specialiștilor din domeniu, perioada ideală de aplicare a tratamentului pomilor fructiferi este la început de an. Atunci pomii fructiferi sunt în repaus vegetativ. Cel mai important criteriu este temperatura de afară. Aceasta nu trebuie să depășească 5 grade Celsius. De asemenea, pe timpul nopții aceasta nu trebuie să scadă sub 0 grade Celsius.
Pomicultorii cu experiență spun că perioada dintre finalul lunii februarie și începutul lunii martie reprezintă cel mai bun moment pentru a aplica pomilor tratamentele fitosanitare. Acesta este primul tratament din an, care se face după tăierile de primăvară.
Mare atenție! Atunci când se face stropirea trebuie respectate cu strictele măsurile de igienă și protecția muncii, normele de protecție a albinelor și animalelor și a celorlalte norme în vigoare, cât și prevederile Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (nr. 297/2017). Totodată, respectați obligațiile ce vă revin prin ordinul Apelor și Pădurilor, Ministerului Mediului, cât și cel al președintelui ANSVSA (nr 352/636/54/) etc.