Roșiile de grădină sunt printre cele mai gustoase legume pe care le consumăm vara și toamna. Pentru a avea o recoltă bogată, care să nu fie afectată de boli și de paraziți, este nevoie să aplici anumite tratamente pentru a proteja planta. Cu ce se stropesc roșiile prima dată și care este momentul ideal pentru a aplica acest tratament.
Răsadurile de roșii au fost plantate deja în majoritate grădinilor și serelor. În doar câteva luni, ne vom putea bucura de tomate de grădină delicioase și zemoase. Pentru a avea o cultură bogată și pentru ca legumele să nu fie afectate de dăunători, este nevoie să aplicăm anumite tratamente specifice.
Citește și: Cu ce se stropesc pomii primăvara după tăiere. Ce tratamente se aplică de fapt
Prima stropire ar trebui să fie făcută la aproximativ 7-10 zile de la plantare. Prima soluție care se aplică pe plantele de roșii trebuie să fie una care să le protejeze de făinare, alternarioză sau pătarea cafenie. Tot în aceeași perioadă va mai fi nevoie și de un tratament pentru a combate afidele și omizile. Acesta poate fi aplicat după 7 zile de pauză.
Dacă vrei să protejezi tomatele și împotriva musculițelor de seră și a acarienilor, poți folosi o soluție specială în acest scop, cu pauză de 3 zile. Tratamentele trebuie să fie aplicate periodic, până când plantele încep să aibă rod, pentru a fi protejate atât de fungi, cât și de insectele care le pot ataca.
Citește și: De ce trebuie stropite roșiile cu bicarbonat de sodiu, de fapt. Nu mulți știu asta
Pe lângă stropiri, care protejează planta, frunzele și fructele, roșiile au nevoie și de fertilizant la rădăcină, pentru ca recolta să fie bogată și sănătoasă. Poți alege îngrășăminte chimice sau metode naturale, care fac legumele să crească și să se coacă mai devreme și previn în același timp anumite afecțiuni ale plantei.
Cea mai cunoscută metodă este fertilizarea cu iod, care nu doar că accelerează coacerea fructelor, dar previne și apariția manei. Pentru a prepara soluția, este nevoie să dizolvi 4 picături de soluție alcoolică de iod în 10 litri de apă. Se toarnă câte 2 litri de lichid la fiecare plantă de roșie.
Citește și: Cu ce trebuie să stropești pomii fructiferi în luna aprilie. Doar așa vei obține fructe multe și gustoase
O altă metodă folosită și eficientă este fertilizarea cu cenușă. Se dizolvă o cană de cenușă în 10 litri de apă și se udă roșiile cu acest amestec. Poate fi aplicată cenușă și la baza plantelor și pusă apă peste. O altă rețetă de fertilizant natural presupune un amestec de drojdie uscată și zahăr. Un plic de drojdie și 2 linguri de zahăr se dizolvă în puțină apă caldă, apoi se toarnă în 10 litri de apă. Se pune o jumătate de litru de amestec la fiecare plantă.