Cu ce se stropesc trandafirii vara, de fapt. Secretul pentru a avea o grădină spectaculoasă

Așa îi protejezi de insecte și de afecțiuni

Scris de: Daoud Andra

30 May. 2023

Cu ce se stropesc trandafirii vara, de fapt. Secretul pentru a avea o grădină spectaculoasă

Trandafirii sunt unele dintre cele mai iubite și spectaculoase flori. În sezonul cald, tufele de trandafiri înfrumusețează și parfumează curțile și grădinile, însă pentru a vă bucura de flori frumoase și sănătoase, este nevoie de o îngrijire specifică. Cu ce se stropesc trandafirii vara și ce să faci pentru a-i proteja de boli și dăunători.

Trucul pe care orice grădinar trebuie să îl știe: cu ce se stropesc trandafirii vara

Mulți dintre oamenii care locuiesc la curte aleg să planteze tufe de trandafiri afară. Aceste flori parfumate înfrumusețează orice curte și orice grădină în sezonul cald, dar au nevoie și de o îngrijire specifică. Vara, tufele de trandafiri pot fi atacate de diverse boli și insecte dăunătoare. Pentru a le proteja, este bine să plantezi tufele de trandafiri la distanță una de alta, astfel încât afecțiunea să nu se transmită.

Citește și: Ce trebuie să pui de fapt la rădăcina trandafirilor pentru a înflori de mai multe ori. Așa vei avea o grădină de vis

Pentru a proteja plantele împotriva afidelor și a unor afecțiuni precum putregaiul, poți stropi trandafirii cu amoniac. Acest ingredient este un insecticid eficient, care poate fi folosit atât pe tufele de flori, cât și pe cele de fructe de pădure, cum ar fi coacăz, mur sau zmeur.

Se diluează o lingură de amoniac și una de săpun lichid în 8-10 litri de apă. Se stropesc plantele cu amestecul, de jos în sus, pentru a le proteja de insecte și boli.

Citește și: Cu ce trebuie să stropești trandafirii împotriva păduchilor. Soluția banală și eficientă, se pulverizează direct pe zonele afectate

Cu ce se stropesc trandafirii primăvara
Amoniacul protejează trandafirii

Insecticide naturale pentru trandafirii de grădină

Afidele sau păduchii verzi care atacă plantele, dar și unele afecțiuni fungice pot fi combătute cu ajutorul unor amestecuri 100% naturale. Poți proteja eficient plantele din grădină, fără să folosești chimicale, iar o soluție excelentă în acest sens este infuzia de ceapă.

Se toarnă 10 litri de apă fierbinte peste 200 de grame de coji de ceapă și se lasă amestecul să stea la căldură timp de 5 zile. Se strecoară amestecul și se folosește pentru a stropi plantele. Poate fi utilizat atât pe florile care sunt deja afectate de dăunători, cât și pe cele sănătoase, având rol de prevenție.

Citește și: Ce să plantezi lângă trandafiri. Secretul pe care trebuie să-l știi, așa vei avea o grădină ideală

Și cenușa este o soluție eficientă pentru a proteja trandafirii. Se amestecă aproximativ 400 de grame de cenușă cu 10 litri de apă și se pune la fiert. Se lasă pe foc aproximativ 2 ore, cu capacul pus. După ce a fiert, amestecul se strecoară și se pune într-un recipient cu pulverizator, pentru a putea fi aplicat pe plantele afectate. Apa amestecată cu cenușă se poate turna și la rădăcina florilor, acționând ca un îngrășământ natural.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
9.5 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *