Gândacii de Colorado sunt principalul dăunător al culturilor de cartofi și provoacă pagube foarte mari. Dar si vinetele, roșiile sau varza sunt afectate de acești dăunători, de aceea este bine ca orice grădinar să știe cum poate scăpa de aei si ce tratamente să folosească pentru a-i elimina.
Gândacul de Colorado a fost pentru prima data identificat în Munții Stâncoși din Statul Colorado, SUA, și a fost semnalat în Europa în anul 1877 și s-a răspândit foarte repede după 1940. Combaterea acestor dăunători pune mari probleme gradinarilor, mai ales dacă nu se intervine la timp și cu tratamentele potrivite.
Acest dăunator este cel mai des întâlnit la cartofi și vinete și, începând cu luna aprilie, adulții hibernanți ies din sol și încep să se hrănească cu frunzele acestor legune. Când gândacul de Colorado apare la vinete, se hrănește cu frunzele plantei, dar si cu fructele acesteia. Dar poți scăpa de acești dăunători, dacă stropești vinetele cu soluția potrivită.
Pentru a scăpa de gândacul de Colorado la vinete, poți aplica un tratament cu unul dintre aceste produse: Laser 240 SC, Karate Zeon, Decis 25 WG, Kaiso Sorbie 5 EG sau Mospilan 20 SG. De asemenea, poate fi combătut și cu tratamente ecologice și are inamici în rândul altor insecte și al anumitor păsări, foarte utile în protejarea culturilor.
În cazul tratamentelor chimice contra gândacului de Colorado se recomandă aplicarea pe timp răcoros, alternând substanțele active pentru a evita apariția raselor rezistente față de una sau două categorii de substanțe
Combaterea gândacului de Colorado este ajutată de prezența unor păsări care consumă dăunătorul, așa cum sunt graurul sau rândunica. Alți dușmani ai dăunătorului sunt mamifere insectivore, precum ariciul și cârtița.
Pentru a scăpa de acest dăunător, grădinarii pot realiza o serie de lucrări agricole. Între acestea se numără recoltarea la timp a vinetelor și apoi efectuarea unei arături adânci de toamnă. Plugul va distruge adulții retrași în sol pentru hibernare.
În România, gândacul din Colorado a fost întâlnit pentru prima dată în anul 1952, în comuna Săpânța, în Maramureș, apoi în 1955 în Banat, iar din anul 1956 a început să se extindă treptat către zonele de vest și apoi în toată țara, continuând să facă pagube mari la culturile de cartof și vinete.
Acest dăunător are 1-2 generații pe an, iar în anii călduroși poate ajunge și până la 3 generații. Aceste două generații apar în lunile mai-iunie și în lunile iulie-august.