Ceapa este o legumă populară, folosită în bucătăria din întreaga lume pentru aroma și gustul său distinctiv. Pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă de ceapă, este esențial să acordăm o atenție deosebită nutriției acestei plante. Alegerea îngrășământului potrivit joacă un rol crucial în asigurarea unor condiții optime de creștere și dezvoltare. Iată, așadar, cu ce se stropește ceapa.
Pentru a selecta cel mai bun îngrășământ pentru ceapă, este important să înțelegem necesitățile nutriționale ale plantei. Ceapa are nevoie de trei elemente principale pentru a crește și a se dezvolta în mod corespunzător: azot, fosfor și potasiu. Azotul ajută la dezvoltarea frunzelor verzi și a tulpinii, fosforul promovează dezvoltarea rădăcinilor și a bulbilor, în timp ce potasiul contribuie la rezistența plantei la boli și la depozitarea adecvată a bulbilor.
Primăvara se execută fertilizrea cu azot. Dacă observi că ceapa din grădina ta are frunze subțiri și slabe și au o culoare palidă, atunci trebuie să știi că ea are nevoie de azot. În acest caz, este necesar să folosești un îngrășământ pe bază de azot, care va ajuta la înmulțirea recoltei.
La mijlocul lunii mai poți folosi uree, un îngrășământ care conține cam 50% azot. Avantajul utilizării ureei este că solul nu va deveni acid, lucru foarte important la cultivarea cepei, plantă care nu iubește solurile acide.
Citește și: Ce nu se plantează lângă ceapă. Greșeala care poate strica recolta
Pentru a prepara îngrășământul, ai nevoie de 20 de grame de uree și 10 litri de apă. Fă o soluție din cele două și utilizeaz-o ca îngrășământ pentru udearea răsadurilor de ceapă.
După ce ai fertilizat-o, ceapa trebuie udată cu apă obșnuită. Acest lucru va ajuta substanța să ajungă mai ușor în zona rădăcinii. Procedeul trebuie repetat la 10 – 14 zile, pentru o recoltă care îți va depăși toate așteptările.
Citește și: Diferența dintre ceapa roșie, galbenă și cea albă. Când și cum se folosesc
Ceapa este cultivată atât pentru bulbi, cât și pentru frunze. Bulbii sunt folosiți pentru prepararea diferitelor mâncăruri, dar și sub formă conservată. Ceapa verde se consumă însă proaspătă.
Ceapa conține numeroase elemente nutritive cum ar fi: lipide, săruri minerale, hidrați de carbon, proteine, vitamine (B1, B2), fier, potasiu, și substanțe volatile cu conținut de sulf, numite “fitoncide” care au acțiune antibiotică. De aceea este recomandat consumul de ceapă în timpul răcelilor sau a diferitelor viroze.
De asemenea, ceapa este recomandată în prevenirea și tratarea arterosclerozei, a bolilor coronariene, scăderea nivelului colesterolului.
Multe tipuri de ceapă sunt folosite și în lupta împotriva cancerului. Studiile arată că ceapa este unul dintre cele mai bogate alimente în quercitina, un nutrient cunoscut pentru faptul ca este util contra elementelor care pot duce la dezvoltarea cancerului.