Cultura de varză poate fi compromisă din cauza unei insecte care atacă și alte tipuri de legume. Puricele negru este principalul dăunător pentru varză, conopidă, ridichi sau hrean. Există metode pentru a-l combate, astfel încât să nu distrugă recolta. Cu ce se stropește varza de purici. Soluția care îți salvează grădina și îți garantează o recoltă sănătoasă.
Puricele negru al verzei poartă acest nume pentru că atacă, în principiu, culturile de varză. După ce compromite aceste legume, se mută la conopidă, gulie, hrean sau ridichi. Este o insectă răspândită în Europa și Asia și se hrănește cel mai adesea cu frunze de crucifere.
Citește și: Cu ce trebuie să stropești toamna beciul. Așa îl dezinfectează toți gospodarii de la țară
Aceste insecte au 2-3 mm lungime, sunt de culoare neagră, cu o ușoară tentă de albastru. Se înmulțesc rapid, prin ouă, care sunt depuse pe solul din jurul plantelor. Pagubele produse de aceste insecte sunt semnificative, pentru că ele rod epiderma frunzelor și formează niște mici orificii pe suprafața acestora. Frunzele capătă acel aspect ciuruit, iar recolta va fi compromisă.
Pe lângă purici, sunt și alte insecte care atacă varza și legumele crucifere. Păduchele cenușiu, puricele vărgat și păduchele verde sunt alți inamici ai culturilor de legume.
Citește și: Ce să adaugi în apa cu care stropești plantele pentru a scăpa de afide. Trucul extraordinar al grădinarilor
Pentru a preveni apariția acestor insecte, se recomandă plantatul legumelor prin rotație în grădină. Cu alte cuvinte, nu vom planta varza în același loc ca în anul precedent, pentru că este posibil ca insectele să fie pe pământ și să atace, atunci când legumele răsar.
În momentul în care cultura este atacată de purici, trebuie să se facă stropiri cu substanțe specifice, pentru a nu pierde recolta. Dacă sunt mai mult de 5-10 insecte pe o frunză, este cazul să luați măsuri. Soluțiile chimice cu care se stropește varza împotriva puricilor sunt:
În cazul în care cultura este atacată de purici, tratamentul se poate repeta după 10-14 zile. Pentru ca soluția să aibă aderență la frunze, se adaugă un adjuvant sau puțin săpun lichid în compoziție. În acest fel, tratamentul va ajunge pe frunze și va rămâne acolo mai mult timp, eliminând insectele.