Când gătim mâncăruri delicioase, uneori dorim să le îngroșăm cu un sos bogat și cremos. Făina este un ingredient versatil și accesibil pe care îl putem folosi pentru a obține o consistență mai densă în sosurile noastre preferate. A amesteca făina în sos poate părea un lucru simplu și banal, dar metoda potrivită poate face diferența între un sos cremos sau unul grunjos, plin de cocoloașe. Citește în rândurile următoare două dintre cele mai ușoare metode de a îngroșa sosurile cu făină, fără cocoloașe.
Un sos îngroșat cu făină este o modalitate simplă de a adăuga consistență și textură la orice fel de mâncare. Iată două modalități prin care vei putea îngroșa sosurile cu făină în mod eficient și cu rezultate perfecte:
1. Roux (rântaș)
Roux este o metodă tradițională de a încorpora făina în sosuri, folosită în rețetele clasice ale bucătăriei franceze, precum sosul beșamel. Pentru a face un rântaș, se încălzește unt sau ulei într-o tigaie, după care se adaugă o cantitate egală de făină și se amestecă până când se formează o pastă omogenă. Continuați să amestecați timp de câteva minute, până când acesta devine de o culoare auriu deschis. Acest proces va elimina gustul brut al făinii și va contribui la aroma și culoarea sosului. După ce roux-ul este pregătit, îl puteți adăuga treptat în mâncare. Amestecați în continuare pentru a evita formarea cocoloașelor. Lăsați sosul să fiarbă la foc mic sau mediu, amestecând în mod regulat, până când atinge consistența dorită. Dacă sosul devine prea gros, puteți adăuga mai mult lichid.
2. Suspensie de făină
Această tehnică simplă poate fi utilizată pentru a îngroșa sosurile rapid și eficient. Într-un castron mic, amestecați făina cu o cantitate mică de lichid rece (de exemplu, apă, smântână sau supă). Asigurați-vă că făina se dizolvă complet, formând o suspensie fină, fără cocoloașe. Adăugați această suspensie în sos, amestecând continuu pe parcursul procesului de încălzire. Lăsați sosul să fiarbă ușor, amestecând încontinuu, până când obțineți consistența dorită.
Vezi și Lasagna cu ragu bolognese și sos bechamel. Cum alegem corect carnea și cum se prepară sosul