Cu ce trebuie să speli butoiul de varză. Așa trebuie să pregătești vasul corect

Cea mai bună soluție de curățat butoiul înainte de a pune varza la murat
Cu ce trebuie să speli butoiul de varză. Așa trebuie să pregătești vasul corect

Cu ce trebuie să speli butoiul de varză. Octombrie este luna ideală de pus varza la murat. Gospodinele obișnuiesc să facă acest lucru în preajma sărbătorii de Sfântul Dumitru (26 octombrie). Pentru ca varza să rămână gustoasă pe tot parcursul sezonului rece, trebuie însă respectate anumite reguli. Iar una dintre cele mai importante este legată de igienizarea butoiului. Iată cu ce trebuie spălat acesta și cum să îl pregătești corect pentru a nu da greș.

Cu ce trebuie să speli butoiul de varză. Așa trebuie să pregătești vasul corect

Varza murată, împreună cu celelalte murături (gogonele, castraveți, gogoșari, etc) sunt vedetele sezonului rece. Odată cu dispariția de pe tarabele din piață a fructelor și legumelor proaspete, gospodinele încep să le înlocuiască cu vestitele murături.

Iar varza în saramură este una dintre cele mai apreciate. Și nu doar pentru gustul său aparte, ci și pentru faptul că poate fi folosită în mai multe moduri, de la salată și până la gătitul sarmalelor.

Așadar, după ce am ales cantitatea potrivită de varză pentru murat, trecem la pasul următor: pregătirea butoiului sau a putinei (termen folosit în mediul rural).

Cele mai multe gospodine folosesc ca recipient un butoi din plastic cu capac. În funcție de capacitatea acestuia, poate fi folosită o cantitate mai mică sau mai mare de soluție pentru curățarea sa.

Luăm ca exemplu un butoi mediu de 20 de litri. Pentru a-l curăța corect ai nevoie de doar două ingrediente pe care le regăsim în orice bucătărie. Metoda este simplă și îți va fi de real ajutor.

Soluția pe care trebuie să o folosești este realizată din apă fierbinte și banalul bicarbonat de sodiu.

Tot ce trebuie să faci este să amesteci o lingură cu vârf de bicarbonat de sodiu la minim un litru de apă. Soluția trebuie dată în fiert și ulterior lasată aproximativ 3 ore în butoi.

Apoi spală din nou butoiul cu apă caldă și limpezește-l la final cu apă rece.

Asta este tot! Acum nu-ți mai rămâne de făcut decât să începi să așezi verzele și să torni saramura în butoi.

La ce temperatură este bine să păstrăm butoiul cu varza la murat

Dacă nu știi cum, te ajutăm noi. Aici îți prezentăm o rețetă de varză murată originară din Ardeal.

Pentru o varză murată ca la carte este foarte importantă și temperatura la care este ținut butoiul în care este pusă aceasta. Căci murarea verzei depinde întotdeauna de temperatură.

Pentru murare rapidă este nevoie de o temperatură de 25 de grade. Astfel, varza devine acră după aproximativ șapte zile. Potrivit ampress.ro, la fiecare grad sub cele 25 de grade se adaugă patru zile la timpul nominal de murare. Așadar, la o temperatură de 20 de grade varza se va mura în 17 zile. Temperatura optimă de murare este de 18 grade. Așa va deveni acră în 21 de zile.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.6 211 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *