Bujorii sunt unele dintre cele mai populare flori în rândul grădinarilor. Aceste plante fac flori deosebit de frumoase, care emană un parfum dulce, irezistibil. Însă pentru a te bucura de o înflorire bogată și spectaculoasă a acestor plante minunate, este esențial să le oferi îngrijire adecvată și, în special, să le stropești în mod corespunzător. Iată un secret pe care trebuie neapărat să îl cunoști.
Bujorul este o plantă absolut uimitoare și ca orice floare care ne bucură cu frumusețea și parfumul său are nevoie de o îngrijire specială.
Bujorii pot crește foarte bine o perioadă lungă de timp și pot înflori bogat pe același loc. Însă pentru a te putea bucura de ei o perioadă cât mai lungă de timp, trebuie să le acorzi o atenție deosebită.
Începând cu al treilea an de viață, când bujorii încep să înflorească, acești au nevoie, pe lângă udare regulată și afânare a solului, de fertilizare suplimentară.
Stropirea bujorilor trebuie realizată în momente cheie ale ciclului lor de creștere. Astfel, prima fertilizare trebuie realizată imediat după topirea zăpezii. În acestă etapă, bujorii au nevoie de îngrășăminte cu azot și potasiu. Trebuie folosită o cantitate de 10-15 g de azot și 10-20 g de potasiu pentru fiecare tufă.
A doua fertilizare trebuie efectuată în perioada de butonizare. În cadrul acestei etape trebuie folosite următoarele substanțe: azot (10-15 g pentru fiecare tufă), fosfor (15-20 g pentru fiecare tufă) și potasiu (10-15 g de potasiu).
A treia fertilizare are loc la după 1-2 săptămâni de le înflorire (când se formează mugurii). În ceea ce privește îngrășământul care trebuie folosit, acesta conține fosfor (15-20 g) și potasiu (10-15 g).
Atenție! Atunci când adaugi îngrășămintele, trebuie să fii foarte atent la cantități. Fertilizanții în exces (în special azotul) duc doar la creșterea frunzelor, iar formarea butașilor în acest caz întârzie.
Citește și: De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în pământul florilor. Trucul genial
În toamna anului trecut, parlamentarii au votat un proiect de lege prin care s-a stabilit ca bujorul să fie floarea națională a României. În țară există mai multe rezervații naturale de bujori românești. Supranumit și „Regina florilor”, bujorul este ocrotit prin lege.
În România cresc cinci specii spontante de bujori în astfel de rezervații și se regăsesc în special în Transilvania, Banat, Dobrogea, Teleorman și Giurgiu.
Floarea de bujor este adeasea întâlnită și în portul pupolar, fiind reprezentată pe diverse țesături tradiționale. De altfel, potrivit statisticilor, peste 100.000 de români poartă numele de Bujor și, totodată, în țara noastră există mai multe localități care fac referire la această floare, precum Târgu-Bujor, Bujoreni, Bujor, Bujoreanca.
Citește și: Planta care aduce noroc la bani. Locul ideal din casă unde e bine să o așezi