Tratamentele de primăvară pentru pomii fructiferi sunt foarte importante. Dacă primul astfel de tratament se face la începutul lunii martie, în aprilie are loc o nouă stropire. Care este scopul acestui tratament din aprilie?
Potrivit specialiștilor, scopul tratamentului din aprilie este de a cumbate ciuruirea bacteriană și micotică, monoliozele, deformarea frunzelor și făinarea. Tratamentul în livadă din această lună (finalul lunii martie – 10 aprilie), în faza de buton floral, se face cu o stropire cu Captadin și Chorus, scrie agrointel.ro.
Tratamentele în livadă, în perioada 10-25 aprilie, la apariția primelor flori, se fac cu Difcor, Syllit, Decis 25 WG și Atonik. Cu această stropire se combat ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouăle de acarieni.
Conform sursei citate, atunci când la un tratament la pomi sunt recomandate mai multe produse, acestea se stropesc în amestec. Toate produsele menționate se amestecă. Fiecare dintre ele au rolul lor și se completează una pe cealaltă, potrivit ing. Marius Roman.
În luna mai urmează o altă stropire a pomilor fruciferi. Aceasta se face în perioada 25 aprilie – 10 mai. Se aplică Chorus (0,07%) și Cropmax (0-2%). Prin acest tratament se combat ciuruirea bacteriană și micotică, miniliozele, deformarea frunzelor și făinarea, viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele.
Ulterior, după scuturarea florilor, când peste 90% din acestea sunt scuturate, se mai aplică o stropire. Se folosește Signum, Folpan și Mospilan. Acestea combat aceleași boli și dăunători ca la stropirea timp timpul înfloririi.
După ce se formează fructul se pot face tratamente cu Score, Captadin, Movento și Cropmax.
Citește și – Când se altoiesc pomii fructiferi, de fapt. Care este perioada potrivită și de ce important să ții cont
Cele mai periculoase boli ale pomilor fructiferi sunt făinarea și rapănul. Făinarea atacă frunzele și lăstarii tineri. Pe pomii afectați se observă o pulbere albicioasă care devine în timp gălbuie. Această pulbere reprezintă miceliul ciupercii prin care boala se răspândește foarte repede și la ceilalți pomi.