Trandafirii sunt plante magnifice, care aduc o frumusețe deosebită în orice grădină. Cu toate acestea, păduchii verzi sunt o amenințare constantă pentru aceste flori delicate și pot distruge întreaga plantă dacă nu sunt tratați la timp. Acești dăunători se hrănesc cu seva plantelor și pot afecta în mod negativ creșterea, înflorirea și sănătatea trandafirilor. Iată, așadar, câteva idei de soluții pe care să le folosești împotriva afidelor care atacă trandafirii.
În categoria afidelor se întâlnesc mai multe specii de păduchi ai plantelor. În cazul tradafirilor, celemai des întâlnite afide sunt păduchii verzi. Aceștia se găsesc de regulă pe parte inferioară a frunzelor, pe care le fac să se răsucească și să se usuce, pe bobocii florali sau flori ori pe vârfurile de creștere.
Păduchii verzi sunt dăunători extrem de nocivi pentru trandafiri. Aceștia stopează creșterea și dezvoltarea rozelor, opresc deschiderea bobocilor și lasă plantele vulnerabile în fața ciupercilor și furnicilor.
În combaterea afidelor, specialiștii în grădinărit sunt de părere că cele mai bune soluții sunt cele naturale, cele chimice putând afecta plantele dacă nu sunt utilizate cu mare atenție. Exsită câteva metode naturale care te vor ajuta să scapi de păduchi. Iată care sunt acestea și cum trebuie să procedezi.
Una dintre cele mai populare soluții este decoctul de cenușă. Este un tratament dovedit, care are efecte rapide în combaterea afidelor. Adaugă 300-400 de grame de cenușă în 10 litri de apă. Se pune amestecul la foc și se lasă să fiarbă timp de 2 ore. După răcire, elimină bucățile mari de cenușă pentru a preîntâmpina înfundarea pulverizatorului. Stropește cu acest decoct trandafirii afectați de păduchi.
Citește și: „Ce să plantezi lângă trandafiri. Secretul pe care trebuie să-l știi, așa vei avea o grădină ideală”
Acest ingredient natural pe care îl poți obține foarte simplu în gospodărie este extrem de eficient în combarea păduchilor verzi. Se toarnă 10 litri de apă peste 200 de grame de coji de ceapă. Se lasă amestecul la un loc cald pentru 5 zile. Ulterior, se strecoară, iar cu soluția obținută se stropesc atât plantele afectate, cât și cele sănătoase, pentru a preveni extinderea atacului afidelor.
Citește și: „Cu ce să stropești trandafirii primăvara ca să înflorească tot anul. Secretul pe care doar grădinarii îl știu”
Infuzia de usturoi este un alt insecticid natural care combate cu succes păduchii care parazitează florile. Infuzia de usturoi se prepară astfel: se mărunțesc două căpățâni de usturoi cu tot cu coajă, apoi se toarnă 5 litri de apă peste ele și se lasă la macerat timp de 24 de ore. Ulterior, poți stropi cu soluția rezultată trandafirii, dar și alte plante afectate de dăunători.