Șoferii începători sunt supuși unor reguli de circulație ceva mai aspre, tocmai pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere pe fondul lipsei de experiență a acestora. Una dintre prevederi se referă la viteza cu care trebuie să circule șoferii începători pe drumurile publice. Iată care este limita maximă legală admisă pentru un conducător auto cu o experiență mai mică de un an la volan.
În legislația rutieră a unei țări, limita legală de viteză reprezintă viteza maximă pe care o poate înregistra un vehicul pe un anumit tip de drum, astfel încât să fie asigurată siguranța circulației rutiere.
În România, viteza maximă legală pe drumurile publice diferă în funcție de categoria de drum, după cum urmează:
În cazul începătorilor, viteza legală maxim admisă este cu 20 km/h mai puțin față de cea permisă pentru ceilalți conducători auto.
„Pe orice drum din afara localității ai obligația legală de a circula cu 20 km/oră mai puțin decât viteza maximă admisă. Dacă limita pe autostradă este de 130 km/h, atunci tu, ca începător, va trebui să circuli cu 110 km/h. Uite încă un exemplu. Dacă pe un drum în afara localității, alegi să circuli cu 100 km/h în loc de 70, crezând că nu pățești nimic, să știi că tocmai ce ai depășit viteza legală cu 50 km/h și riști să rămâi pietonpentru 3 luni de zile. Fii responsabil, condu prodent și respectă viteza legală! În acest fel te protejezi pe tine și pe ceilalți participanți la trafic.”, se precizează într-un video postat pe contul de Facebook al MAI.
Amenzile pentru depășirea limitei de viteză se calculează în funcție de valoarea punctului de amendă. Și în 2023, această valoare se raportează la salariul minim din anul 2017, respectiv 1,450 de lei.
Așadar, avem sancțiuni aplicate în funcție de gravitatea abaterii. Pentru depășirea limitei de viteză cu între 10 și 20 km/h, sancțiunea va fi de trei puncte amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă și două puncte de penalizare.
Pentru o abatere de la 21 la 30 km/h, conducătorul auto va fi sancționat cu 5 puncte de amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare.
Șoferii care depășesc limita legală admisă cu între 31 și 40 km/h vor fi sancționați cu 6-8 puncte de amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă și patru puncte de penalizare.
Sancțiunea crește și mai mult dacă limita legală de viteză este depășită cu 41 – 50 km/h, fiind vorba în acest caz de sancționarea cu 9 până la 20 de puncte amendă (de la 1.305 lei până la 2.900 de lei), la care se adaugă șase puncte de penalizare.
Depășirea vitezei cu peste 50 km/h față de limita legală admisă se sancționează cu între 9 și 20 de puncte amendă (maxim 2.900 de lei), dar în plus, vei rămâne fără permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.