Cum a apărut expresia lună de miere și de unde provine, de fapt

Cum a apărut expresia lună de miere și de unde provine. „Luna de miere este departe de a fi o invenţie recentă. Iată mai jos tot ce trebuie să știți
Cum a apărut expresia lună de miere și de unde provine, de fapt

Cum a apărut expresia lună de miere și de unde provine. Ei bine, această expresie a apărut încă din cele mai vechi timpuri și se referă la o vacanță întreprinsă de cuplul căsătorit, care durează o lună. Aceasta este perioada când cuplurile proaspăt căsătorite își iau o pauză pentru a se bucura de intimitate.

Cum a apărut expresia lună de miere. O scurtă trecere în revistă

Pentru cei care nu știu, iată mai jos, cum a apărut expresia lună de miere și de unde provine, de fapt.

„Luna de miere este departe de a fi o invenţie recentă. Încă în povestea lui Orfeu şi a Euridicei, acest răgaz de pasiune îmbătătoare pe care societatea îl acordă oricărui cuplu la începutul unei relaţii carnale.

Cea în care o aură de senzualitate pluteşte aproape palpabil în jurul celor doi amanţi – luna de miere. Aceasta declanşează întregul şir de drame la capătul căruia cântăreţul trac va fi pe veci despărţit de prea iubita lui soaţă”, a scris istoricul Zoe Petre pentru revista Historia.

Luna de miere este prima perioadă de după nuntă în care cuplul își celebrează în mod tradițional căsătoria, într-un loc unde merg singuri. Astăzi, lunile de miere sunt adesea celebrate în destinații considerate exotice.

În cultura occidentală, obiceiul unui cuplu proaspăt căsătorit de a merge împreună într-o vacanță își originea în secolul al XIX-lea în Marea Britanie.

Luna de miere – Călătorie în stil englezesc

Cuplurile din clasa superioară plecau în „călătorie de nuntă”, însoțite uneori de prieteni sau de membri ai familiei. Făceau acest lucru pentru a-și vizita rudele care nu au reușit să ajungă la nuntă.

Practica aceasta a fost răspândită pe continentul european și a fost cuoscută sub numele de voyage à la façon anglaise, în Franța de la 1820 încoace. Este vorba despre călătorie în stil englezesc.

Ce trebuie să mai știți despre luna de miere

  • A devenit larg răspândită în perioada Belle Epoque, ca unul dintre primele cazuri de turism modern în masă.
  • Cele mai populare destinații pentru luna de miere au fost la un moment dat Riviera Franceză și Italia. În special stațiunile de pe litoral și orașele romantice, Veneția, Verona și Roma.
  • lunile de miere începeau în noaptea cununiei, când cei doi soți părăseau petrecerea la jumătatea ei pentru a prinde un tren sau un vapor târziu.
  • În secolul al XXI-lea, multe cupluri pleacă doar după 1-3 zile după ceremonia nupțială pentru a se bucura la maxim de acel eveniment
  • În tradițiile evreiești, lunile de miere au loc de obicei după șapte zile în care tinerii căsătoriți își vizitează membrii familiei și prietenii

Cum a apărut expresia lună de miere și de unde provine

„Prima localizare a expresiei ”luna de miere” apare în Babilon. Astfel, în prima lună de după nuntă, tatăl miresei oferea ginerelui o băutură alcoolică. Aceasta era obţinută din fermentaţia mierii de albine, denumită mied sau licoarea zeilor.

Ginerele era obligat să consume afrodisiacul timp de o lună de zile. Astfel erau sporite şansele ca tânărul cuplu să aibă copii în cât mai scurt timp.

Expresia ”luna de miere” este consemnată şi în cartea Zend Avesta a vechilor perşi.

“Prima lună de casatorie, cum scrie în cartea lui Zend, e luna de miere, iar a doua, luna de pelin”. Acest lucru a fost consemnat de Voltaire în romanul său Zadig.

Astfel, orientalii voiau să arate că dulceaţa unei căsniciei este de scurtă durată. Istoricul Zoe Petre, specialist în istorie antică şi arheologie, spune că luna de miere apare şi în legendele antice ale dragostei. El a amintit despre povestea lui Orfeu, celebrul cântăreţ din mitologia greacă şi a soţiei sale, nimfa Euridice”, explică specialistul în istorie antică.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *