În emisiunea Ego Life, ediția 10, Dana Săvuică le-a avut ca invitate pe Manuela Hărăbor și pe Nicoleta Mariana Orlea, Director of Fundraising Autism Voice. Împreună au discutat despre un subiect delicat și important, tulburările de autism la copii.
Ce este autismul? Când un copil are autism? Care este comportamentul care ar putea să le dea de gândit părinților? Toate aceste întrebări, precum și alte detalii și-au găsit răspunsul în cea mai nouă ediție a emisiunii Ego Life. Atât Manuela Hărăbor, cât și Nicoleta Orlea sunt mamele a doi băieți cu autism, așa că au împărtășit detalii utile părinților din propria lor experiență.
În cadrul interviului, Manuela a povestit că a descoperit diferențele de comportament după primul an de viață.
„În primul an de viață a avut o evoluție absolut normală. S-a întâmplat ceva în luna a 10-a. Se pare că a fost totuși o stare febrilă care a cauzat starea lui de sănătate și undeva pe la 11 luni a început o regresie. De unde gângurea foarte des, avea un comportament absolut normal, încet, încet s-au diminuat toate lucrurile astea. Toate acestea se petreceau în 1990 când nu se știa mare lucru despre autism, a povestit Manuela Hărăbor.
Pe atunci lipseau foarte multe informații și nu se făcea nici terapie. De aceea, Manuela Hărăbor a început primele sesiuni de terapie cu Andrei când acesta avea 5 ani. Însă terapia l-a ajutat foarte mult, astfel că în 5 săptămâni a început să vorbească complet. În doi ani a reușit să acumuleze și mai multe informații. Sprijinul celor din jur este foarte important, iar în tot acest timp, Manuela i-a avut alături pe părinții ei dar și pe tatăl lui Andrei.
Aceasta l-a tratat pe Andrei chiar în America și când a revenit în țară, în 2001 a dorit să implementeze anumite lucruri în beneficiul altor părinți și în România. Totuși, s-a lovit de multă indiferență. „Am găsit atâta indiferență și atâta delăsare, încât la un moment dat m-am lăsat păgubașă.” Din păcate, prejudecățile și-au spus cuvântul.
Nicoleta Mariana Orlea, directorul asociației Autism Voice a completat de asemenea, din experiența proprie despre problemele existente și acum. În cadrul asociației, Nicoleta a explicat că se „oferă cele mai bune programe de recuperare pentru copii și pentru părinți și se formează specialiști. Pentru că în continuare România suferă de specialiștii pregătiți pe divesre domenii, nu doar pe autism.” De atunci asociația a crescut de la un apartament cu trei camere camere și 10 copii, la având 400 de copii, cu vârste între 1 și peste 18 ani.
Referitor la simptome, trebuie să existe mai multe care se manifestă în același timp. „Majoritatea societății crede că dacă copilul nu vorbește sau nu face contact vizual e suficient. Nu este adevărat. În aceste cazuri vorbim despre întârziere în dezvoltare. La autism vorbim de mult mai multe lucruri, începând de la lipsa contactului vizual, faptul că nu îți răspunde când îl strigi, nu interacționează, nu se joacă adecvat cu nimic.” A completat Nicoleta, subliniind simptomele principale în cazul autismului, care ar trebui să dea de gândit.
sursa foto: facebook.com