Cum a fost găsit Toma Caragiu, sub dărâmături, la cutremurul din 1977: „Au murit îmbrățișați”

"Casa scărilor se prăbuşise, cei mai mulţi locatari au fugit pe acolo"
Cum a fost găsit Toma Caragiu, sub dărâmături, la cutremurul din 1977: Au murit îmbrățișați

46 de ani de la cutremurul devastator din anul 1977! Actorul Ion Caramitru a vorbit despre ce a simțit, ce a trăit și ce a văzut atunci. Printre momentele tulburătoare se numără și cel în care l-a găsit pe prietenul său, Toma Caragiu, mort, sub dărâmături.

Actorul Toma Caragiu a fost găsit mort după șase zile de căutări

Ion Caramitru a povestit cum, după șase zile de căutări, l-a găsit pe Toma Caragiu mort. Blocul de pe strada Colonadelor, redenumită apoi după numele actorului Toma Caragiu, s-a prăbușit parțial. Marele actor a încercat să iasă din bloc, pe scări, însă nu a mai apucat să ajungă în stradă. Alături de el era și regizorul Alexandru Bocăneț.

“Toma stătea la etajul 2, iar blocul se prăbuşise până la nivelul etajului 3. Ţin minte că am luat un troleibuz din staţie, l-am împins sub bloc şi am intrat pe geam la Toma, în apartament. Acolo am găsit câinele lui, un câine frumos, care era în casă, dar Toma nu era. Pe masă se aflau 4 pahare de whisky şi apă minerală, deci au fost patru persoane. Uşa spre casa scărilor era blocată. Am pus urechea acolo şi am auzit gemete. Am strigat dupa el, dar nu am primit niciun răspuns. A durat 6 zile si 6 nopti până a fost dezgropat”, a spus Ion Caramitru pentru libertatea.ro.

Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț au murit îmbrățișați: ”Probabil s-au luat în braţe în disperare”

Ion Caramitru povestește că din blocul în care locuia Toma Caragiu au fost scoase 120 de cadavre. Marele actor și regizorul au fost găsiți pe scară, îmbrățișați. Ion Caramitru crede că în disperare s-au luat în brațe și așa și-au și găsit sfârșitul.

“Eu am stat acolo, alături de alți colegi, timp de 6 zile. Casa scărilor se prăbuşise, cei mai mulţi locatari au fugit pe acolo. De acolo au fost scoase, se pare, 120 de cadavre. Toma a fost găsit căzut pe spate. Îmi aduc aminte că l-am văzut, cu ochelarii căzuţi pe lângă el, ochelari la care ținea foarte mult, primiți de la Liviu Ciulei. Peste el, îmbrăţişaţi de altfel, era regizorul care venise în vizită la el. Alexandru Bocăneţ, da… Probabil s-au luat în braţe în disperare şi au murit aşa, împreună”, a mai spus Ion Caramitru pentru sursa citată.

Ce pagube a produs cutremurul din 1977

Marele seism, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, s-a produs pe 4 martie 1977. În urma cutremurului au rămas pagube foarte mari. 1578 de persoane au murit, iar 11 321 de oameni au fost răniți. 32 de clădiri mari din Capitală s-au prăbușit și 32 900 de locuințe au fost avariate grav la nivelul întregii țări. Mai bine de 200 000 de români au fost afectați de marele cutremur din 77.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.2 22 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *