Ana Dumbravă sau „ANa”, numele pe care îl folosește în joc, a fost desemnată cea mai bună jucătoare din lume la Counter Strike. Ana este româncă, are 23 de ani și mărturisește în exclusivitate pentru EGO.ro că drumul ei către zona de Esport a început pe când era avea 3 ani și se juca alături de fratele ei mai mare.
La numai 23 de ani, Ana Dumbravă este un model pentru multe femei, dar și o sursă de inspirație pentru cele care vor să se alăture industriei de gaming. Până să ajungă cea mai bună jucătoare de Counter Strike: Global Offensive din lume în anul 2022, tânăra a muncit din greu și s-a văzut nevoită să facă multe sacrificii.
„Cred că Ana, din spatele scaunului de gamming este o persoană caldă, open minded, momentan pe lângă munca pe care o practic în Esport sunt și studentă în Iași, la Facultatea de Inginerie. În afara orelor de muncă, prefer să fiu alături de familie, să fac un pic de sport atunci când am un pic de timp liber și sunt o mare, mare iubitoare de animale”, se descrie Ana.
Cu toate că în momentul de față are toată lumea la picioare, cel puțin lumea gamingului, tânără continuă să rămână același copil modest, născut în Rădăuți, județul Suceava. Mai mult decât atât, la cei 23 de ani se gândește să aibă și un plan de rezervă, pentru ziua în care nu va mai putea fi la fel de eficientă în jocurile de strategie pe care le practică.
„Consider că trebuie să ai și o educație. Și eu am fost de acord cu părinții mei că educația este importantă și consider că te ajută pe viitor să ai niște studii superioare”, a mai completat sportiva.
De mică, Ana a fost un copil atipic. Nu era ca celelalte fetițe de vârsta ei, care făceau haine pentru păpuși sau își imaginau că sunt doctorițe, ci bătea mingea alături de fratele mai mare. Tot fratele mai mare i-a deschis apetitul pentru jocurile pe calculator și a introdus-o în această lume.
„Am făcut sport de performanță, fotbal de performanță mai exact. Am început de o vârstă foarte fragedă. Din nefericire, din motive personale, am ales să renunț la prima mea pasiune și la primul meu vis și am continuat pe drumul către Esport. Această pasiune a mea, pentru gamming, a început de la o vârstă foarte fragedă. Era al doilea hobby al meu. Chiar îmi aduc aminte că pe la vârsta de 3-4 ani de zile obișnuiam să îmi petrec foarte mult timp cu fratele meu mai mare în fața calculatorului. Împărțeam un singur calculator. Stăteam foarte multe ore împreună jucându-ne diverse jocuri. Ce erau la vremea respectivă: Mario, Need for Speed, Serious Sam, am jucat diverse, multe, multe jocuri faine cu el”, a povestit Ana Dumbravă despre copilăria ei, completând că nu a văzut doar un mentor în fratele ei, ci și un adevărat „antrenor”.
„Fratele meu chiar a fost super ok cu mine și chiar am avut un timp foarte ok cu el. Apreciez că m-a împins către acest hobby. Pentru că la început îmi plăcea foarte mult să mă uit la el, cum se joacă și de la el învățam anumite tipuri de jocuri. El practica acest sport și eu i-am fost așa ca o umbră. Chiar îi mulțumesc pentru treaba aceasta. Am fost foarte apropiați și chiar m-a protejat enorm. Îi sunt foarte recunoscătoare”.
Deși nu a deranjat pe nimeni cu pasiunea ei, în momentul în care și-a dus visul la nivel de perfomanță, unii oamenii din jurul ei au început să o judece, principalul motiv fiind acela că o femeie nu are ce să caute într-o zonă majoritară bărbaților.
„Consider că nu doar în Counter Strike, în orice domeniu este destul de greu la început să înveți, să îți dedici timpul necesar, să sacrifici atât de multe oportunități, timp petrecut cu familia, cu prietenii, trebuie să faci sacrificii ca să ajungi la un anumit nivel, după părerea mea. Chiar și pentru mine, la început, a fost destul de greu având în vedere că apare și acest bully, hate, din partea oamenilor sau a persoanelor care nu înțeleg ceea ce faci tu, trebuie să le explici mult mai mult. Chiar a fost greu la început, dar pe parcurs am încercat să nu mă gândesc foarte mult la aceste lucruri și să mă concentrez pe munca mea, să fac performanță”, a mai declarat Ana pentru EGO.ro, încercând să explice în accelași timp că ceea ce face ea nu este deloc un joc sau o pierdere de timp, ci este un sport ca oricare altul, ba chiar unul care o solicită mai mult din punct de vedere psihic.
„Chiar dacă nu este un sport fizic, ca sporturile tradiționale, eu consider că este un sport al minții. „Unealta” noastră principală fiind creierul. Este comparat foarte des cu șah-ul pentru că avem aceeși etică, același tip de antrenament în fața calculatorului, concentrându-ne psihic pe tehnici de strategie, pe anticiparea inamicului în timpul meciului”.
Astfel că, cei care și-au făcut imaginea despre jucătorii de Counter Strike sau alte jocuri de strategie cum că ar sta cu orele în fața unui calculator, trebuie să înțeleagă că lucrurile nu stau deloc așa.
„Ca de fiecare dată consider că dacă stai foarte mult la calculator sau dacă te soliciți foarte mult, există riscul de burnout (nr. epuizare). Consider că fiecare persoană are posibilitatea să se odihnească. Noi avem un orar strict în care avem ore planificate pentru antrenament, mese pe zi, ore petrecute cu psihologul, ore de mers la sală, de făcut exerciții fizice pentru că și săntatea noastră este foarte importantă și trebuie să fim foarte atenți la ceea ce mâncăm, la ceea ce facem în afara orelor de muncă și așa mai de parte. Este un lucru foarte important pentru noi, dar și în general pentru oameni”, a explicat Ana Dumbravă pentru EGO.ro, completând că nu există, cel puțin în cazul ei, să stea nemișcată ore întregi în fața calculatorului.
„Nu există să stau în fața calculatorului cu orele, să uit să mă uit la cea. Cel puțin pentru mine nu există așa ceva pentru că sănătatea este mai presus de toate, chiar și în muncă. Dacă nu mă ocup de mentalitate și de sănătatea mea este foarte periculos pentru mine”.
Video: Cătălin Shadi Sîrbu