Căpșunele sunt unele dintre cele mai parfumate fructe de sezon. Pe lângă faptul că ne putem bucura de aroma lor atunci când sunt proaspete, le putem transforma în gem, dulceață, sirop sau compot, astfel încât să le putem savura și peste iarnă. Cum alegi corect căpșunele pentru dulceață și cât timp trebuie să o fierbi.
Dulceața de căpșune perfectă trebuie să aibă fructele întregi, proporția corectă între fructe și sirop și să nu fie exagerat de dulce. Poți obține o dulceață ca la carte, dacă ții cont de câteva trucuri. În primul rând, alegerea și spălarea căpșunelor este esențială. Pentru dulceață, sunt ideale căpșunele de dimensiuni mici și medii, dulci și parfumate. Evită fructele mari, pentru că nu va intra sirop în ele și nu vor fi atât de gustoase în dulceață precum cele mici.
Citește și: De ce să speli căpșunele în apă cu sare înainte să le consumi. Metoda pe care o vei folosi mereu
Căpșunele trebuie să fie culese cu tot cu codițe și spălate așa în câteva ape. Dacă îndepărtezi codițele înainte de a le spăla, apa va intra în fructe și gustul lor va fi diminuat. După ce ai spălat bine căpșunele și ai îndepărtat codițele, lasă-le la scurs câteva minute.
Când căpșunele sunt scurse de apă, poți adăuga zahărul peste ele. Folosește zahăr tos, într-o cantitate egală cu cea de căpșune. La un kilogram de fructe, vei folosi un kilogram de zahăr. Pune căpșunele cu zahărul peste noapte în frigider, pentru ca fructele să își lase sirop.
Citește și: Căpșuni sau căpșune? Când și cum se folosește corect. Mulți români fac confuzia
După ce fructele au stat cu zahărul peste noapte la rece, sau măcar câteva ore, poți prepara dulceața. Aceasta se fierbe în două etape, câte 10 minute. Dacă o fierbi prea mult, riști să aibă un gust de ars și să nu fie așa bună. Pune dulceața pe foc, iar când dă în clocot adaugă zeama de la jumătate de lămâie și cronometrează 10 minute.
În timp ce fierbe, adună spuma care se formează la suprafață, cu o lingură sau cu o spumieră. După ce dulceața a stat pe foc 10 minute, las-o să se răcească și pune-o la loc la frigider. A doua zi procedează la fel și mai fierbe dulceața pentru încă 10 minute, având grijă să iei spuma. Oprește focul și las-o să se răcorească timp de câteva minute, după care o poți turna în borcane sterilizate.