Cum alegi corect uleiul de măsline. Ce aciditate trebuie să aibă, care este de fapt cel mai bun

Acestea sunt caracteristicile uleiului de măsline de calitate

Scris de: Oana Matei

10 Nov. 2023

Cum alegi corect uleiul de măsline. Ce aciditate trebuie să aibă, care este de fapt cel mai bun

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase și indispensabile tipuri de uleiuri disponibile pe piață, iar alegerea celui potrivit poate face diferența în prepararea mâncărurilor delicioase și sănătoase. Însă, cu atât de multe opțiuni disponibile, cum știm care este cel mai bun?

Calitatea uleiului de măsline. Cum alegem cel mai bun ulei

Alegerea unui ulei de măsline, de calitate, poate fi anevoioasă, dar aceste sfaturi te pot ajuta să faci o alegere informată:

Aciditatea uleiului de măsline

În primul rând, este important să acorzi atenție acidității. Aciditatea se referă la nivelul de acid oleic din uleiul de măsline și este exprimată în procente. Uleiul de măsline extra virgin, cel mai pur și mai sănătos tip de ulei, trebuie să aibă o aciditate de sub 0,8%. Un ulei de măsline de înaltă calitate are o aciditate redusă, ceea ce înseamnă că are un conținut scăzut de acizi grași liberi. Cu cât aciditatea este mai scăzută, cu atât uleiul este considerat de calitate superioară.

Originea uleiului de măsline

În al doilea rând, ia în considerare proveniența uleiului. Uleiurile de măsline cu denumirea de origine protejată (DOP) sau indicația geografică protejată (IGP) sunt cele mai bune opțiuni. Aceste simboluri le găsești pe eticheta produsului și garantează că uleiul provine dintr-un anumit teritoriu și că a fost produs în mod tradițional, respectând anumite standarde de calitate.

Gustul și culoarea

Uleiul de măsline extravirgin are o culoare verzuie,  datorită conținutului ridicat de clorofilă. În schimb, soiurile de ulei de măsline produse din măsline coapte au o culoare aurie. În ceea ce privește aroma sa, uleiul de măsline extravirgin amintește de iarba proaspăt tăiată, în timp ce alte tipuri de ulei de măsline au de obicei o aromă mai blândă, cu iz de măr verde sau migdale.

Ultimul și cel mai important este gustul. Un ulei de măsline extravirgin de bună calitate are un gust puternic, fructat. Dacă vei gusta un ulei de măsline extravirgin,  vei simți o arsură ușoară, ca de piper. Acest efect se datorează conținutului ridicat, al uleiului de măsline, într-un polifenol benefic, numit oleocantal.

Ambalajul

Uleiul de măsline trebuie să fie păstrat într-un recipient opac sau în sticlă întunecată pentru a proteja împotriva luminii, ceea ce poate degrada calitatea sa.

Cum se păstrează uleiul de măsline

Uleiul de măsline ar trebui să fie păstrat într-un loc răcoros și întunecat, în recipiente de sticlă opace, închise la culoare. Temperatura ideală de depozitare este în jur de 13-21°C . Nu este recomandat să-l depozitezi în frigider, deoarece aceasta poate face ca uleiul să se solidifice. Uleiul de măsline este mai bun când este proaspăt. Nu-l păstra prea mult timp, în special după ce recipientul a fost deschis. În general, uleiul de măsline de calitate superioară poate fi consumat în câteva luni de la deschidere.

Vezi și Și-a făcut o mască de față cu zaț de cafea și ulei de măsline. Ce a observat peste 5 minute, a scăpat de un mare chin

Este bun uleiul din sâmburi de măsline?

Acest tip de ulei, de obicei are un preț mai accesibil decât a uleiul de măsline extravirgin.

Acest ulei se mai numește ulei de tescovină și conține exclusiv uleiuri, derivate din prelucrarea sâmburilor de măsline și a uleiurilor produse din pulpa de măsline.

Recepția uleiului din miezul măslinei și rafinarea acestuia se face în condiții de control foarte stricte și astfel este garantată calitatea sa excelentă. Prin amestecarea uleiului de tescovină rafinat cu uleiul de măsline virgin, se produce ulei de tescovină, care are o aciditate maximă de 1,5%. Uleiul de sâmburi are un gust moale, blând, care ajută la scoaterea în evidență a aromelor alimentelor gătite cu el.

Este considerat ideal pentru prăjit și în general, pentru rețete care necesită o temperatură ridicată de gătire, deoarece poate rezista la temperaturi ridicate. Trebuie subliniat faptul că este bogat în mononesaturați și nu conține colesterol.

Vezi și De ce să nu mai arunci niciodată sticlele de ulei de măsline la gunoi. Ce secret uluitor ascund

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *