Cum arată noua monedă de argint lansată de BNR. Preţul de vânzare este de 470 lei

BNR va vinde doar 5.000 de astfel de monede.
Cum arată noua monedă de argint lansată de BNR. Preţul de vânzare este de 470 lei

Banca Nțională a României a anunțat vineri că va lansa în circuitul numismatic o monedă de argint cu tema ”100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei”. Data lansării va fi 10 iulie 2023.

Cum arată noua monedă de argint lansată de BNR

Moneda de 10 lei este confecționată din argint de puritate de 999‰. Este rotundă, cu un diametru de 37 mm și o greutate de 31 de grame.

Aversul monedei prezintă o clachetă cinematografică şi câteva role de film, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, anul de emisiune „2023” şi valoarea nominală „10 Lei”.

Reversul monedei prezintă portretul şi numele lui Liviu Ciulei şi inscripţia „100 de ani de la nastere”.

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Banca Națională a României va emite un număr limitat de monede din argint cu chipul lui Liviu Ciulei. Doar 5.000 de bucăți vor fi disponibile pentru cumpărare.

Prețul unei singure monede este de 470 de lei, exclusiv TVA. În preț sunt incluse și broșurade prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema ”100 de ani de la naşterea lui Liviu Ciulei” au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Cine a fost Liviu Ciulei

Liviu Ciulei este considerat unul dintre cei mai mari regizori români. A primit marele premiu pentru regie la Cannes cu filmul „Pădurea spânzuraților” (1965), considerat cel mai bun film românesc din istorie.

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea marelui actor, regizor, scenograf, profesor, Liviu Ciulei.

Și-a început cariera de actor în 1945 la Teatrul Mic, jucând în piesa „Încătuşarea”, după „Animal Kingdom”, scrisă de Philip Barry.

Debutul său în film ca actor și scenograf s-a produs la începutul anilor ’50. Prima peliculă în care a jucat a fost „În sat la noi”, în 1951.

Între 1963 și 1974 a fost director al Teatrului Bulandra, de unde a fost îndepărtat de către comuniști ca urmare a scandalului cu premiera Revizorul.

Din acest moment, lucrurile au luat o turnură proastă pentru regretatul regizor. Este turnat la Securitate de colegi de-ai săi și devine o figură tot mai nepopulară printre comuniști.

Fuga de regimul comunist

În anul 1980, la 57 de ani, Liviu Ciulei decide să fugă din România cu o barcă cu motor. Se întâmpla în timpul filmărilor pentru un documentar despre viața marinarilor români.

După ce a părăsit țara, a reușit s își construiască o carieră excepțională peste hotare, în SUA. A scris istorie în teatrul de peste ocean cu peste 50 de spectacole.

Printre altele, a fost directorul Teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota, dar și profesor de teatru la Columbia University și New York University. Montează și la Sidney, în Australia, și pe cele mai importante scene din Germania.

După Revoluție, a revenit în țară și a regizat o serie de piese celebre. A devenit director onorific al Teatrului Bulandra, instituție căreia i s-a dedicat trup și suflet, dar mai ales cu multă iubire, potrivit site-ului Teatrului Bulandra.

Liviu Ciulei a încetat din viață pe 25 octombrie 2011, la Munchen în Germania.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *