Ghiță Mureșan, singurul român care a evoluat în liga americană de baschet, este stabilit de aproape 30 de ani în SUA, alături de familie. Acolo s-au născut cei doi băieți ai fostului sportiv, care în prezent au 23, respectiv 21 de ani. Cum arată și cu ce se ocupă băieții lui Ghiță Mureșan, ambii absolvenți ai aceleiași universități.
Ghiță Mureșan a evoluat timp de șase sezoane în NBA, fiind singurul baschetbalist român care a ajuns acolo. Deși s-a retras de mulți ani, românul deține în continuare recordul pentru cel mai înalt sportiv care a evoluat în liga americană de baschet. Și băieții lui, care s-au născut peste Ocean, se pare că îl moștenesc, pentru că ambii au peste 2 metri înălțime.
Citește și: Cele mai populare nume de băieți din lume, în 2023. Ascund o semnificație specială
La începutul anilor 2000, după ce s-a retras din baschetul profesionist, Ghiță Mureșan s-a stabilit în SUA, împreună cu soția lui. Acolo s-au născut și cei doi copii ai cuplului, George și Victor, care în prezent au 23, respectiv 21 de ani. Amândoi băieții i-au călcat pe urme tatălui lor și joacă baschet. Ei au studiat la Universitatea Georgetown, din Washington.
George are 2,06 metri înălțime, iar fratele lui, Victor, măsoară 2,11 metri. În perioada în care juca în NBA, tatăl lor avea o înălțime de 2,31 metri.
După ce s-a retras din baschet, Ghiță Mureșan s-a apucat de antrenorat. El a înființat Academia Giant Basketball, unde dă lecții tinerilor pasionați de baschet. Aceasta are sediul în Virginia. În paralel, fostul sportiv a ocupat în trecut funcția de vicepreședinte al Federației Române de Baschet.
Românul a jucat și într-un film, „My Giant”, alături de Billy Crystal. În anul 2022, NBA i-a dedicat un film documentar, după ce în 1996 fusese numit jucătorul cu cel mai rapid progres din liga americană de baschet.
Citește și: De ce copiii din Olanda sunt cei mai fericiți din lume. Ce învață la școală, de fapt
Fostul sportiv a împlinit recent vârsta de 52 de ani, ocazie cu care a oferit un interviu. El a vorbit despre diferențele de abordare a sportului din România și din America, dar a spus și că se consideră român și că întotdeauna se întoarce cu plăcere acasă.
„Este altă organizare. Se pune foarte mare accent pe sănătate, pe sport, pe mișcare. Copiii au mai multe oportunități să facă sport. Sunt foarte rari copiii care nu fac sport. Da, contează foarte mult (n.r. implicarea părinților), pentru că părinții sunt cei care-i duc pe copii la sport. Poate că în România se face mai multă școală, și nu e rău să se facă, dar sportul te ajută să te dezvolți, îți dă multă încredere în tine. Dacă ai un corp într-o condiție foarte bună, atunci ai mult mai multă încredere în tine. Copiii care fac sport au mult mai multă încredere în ei decât copiii care nu fac sport. E foarte mare diferența. Și poți fi foarte deștept, dar, dacă nu ai încredere în tine, nu faci nimic. Eu asta văd de când lucrez cu copiii de 17-18 ani, la Academia mea.”, a spus fostul baschetbalist, pentru publicația Sport.ro.