Cum arată singurul sat rotund din România. Turiștii sunt fascinați de peisaje și forma caselor

Imagini spectaculoase cu singurul sat circular din România. Detalii fascinante despre așezare.
Cum arată singurul sat rotund din România. Turiștii sunt fascinați de peisaje și forma caselor

Satele tradiționale din România sunt adesea recunoscute pentru frumusețea lor rustică și atmosfera autentică. Însă există un sat în țara noastră care se distinge de toate celelalte prin forma sa. Este perfect rotund, iar pe lângă această caracterisitcă se face remarcat și prin numele său cu totul special. Iată cum arată și unde se află singurul sat rotund din România.

Cum arată singurul sat circular din România

În județul Timiș, într-un cadru idilic unde timpul pare că s-a oprit în loc, câteva zeci de case cu o arhitectură deosebită par că își trăiesc veșnicia așezate într-un mod unic în cerc una cu fața către cealaltă. Așezarea este situată la 45 km de Timișoara, în apropiere de localitatea Remetea Mică și se numeșe Charlottenburg.

I se mai spune și Șarlota sau Barița, iar datorită formei sale deosebite, satul a fost declarat monument istoric. Charlottenburg a fost întemeiat de 32 de familii (171 de persoane), care au imigrat în Banat din nordul Italiei și sudul Germaniei, provinciile Trento, Lorena, Baden-Württemberg, Renania şi Palatinat.

Citește și: Orașul din România unde ai impresia că ai ajuns la Hollywood. E un magnet pentru turiști

Așezarea a apărut datorită contelui Karl-Ignaz von Clary und Aldringen, care a fost numit în 1769 președinte al administrației Banatului. Numele localității se pare că provine de la cel al soției contelui Aldringen, pe care o chema Charlotte.

Satul a fost înființat în 1771 în timpul celui de-al doilea val de colonizări realizat de administraţia habsburgică. Forma sa rotundă și întregul proces de construcție a așezării se datorează inginerului Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt, care în acea perioadă era funcţionar la Oficiul Sării din Lipova.

Când au apărut primele familii de ropmâni în Charlottenburg

Satul circular are un diametru de 210 metri, iar construirea acestui domeniu a avut ca scop protejarea moșiilor contelui de distrugerile pe care le puteau produce animalele sălbatice. La început, așezarea avea în centru o fântână și o plantație de duzi. Ulterior, copacii au fost tăiați, iar în 1876, pe locul unde se aflau aceștia s-a construit actuala biserică. Un alt aspect demn de menționat este faptul că în Charlottenburg toate casele au aceeași înălțime.

Citește și: Orașul din România care are o suprafață de două ori mai mare decât București. Puțini știu de acest loc

Abia începând cu anul 1880, în Charlottenburg au apărut primele familii de români și unguri. Inițial, satul a făcut parte din patrimoniul Casei Regale a României, iar astăzi este administrat de Ocolul Silvic Timișoara.

Cele mai interesante obiective turistice din Charlottenburg sunt casele șvăbești, biserica romano-catolică și parcul de vânătoare. Cel din urmă a fost deschis cu un secol în urmă și este plin cu cerbi din Germania, Boemia și Austria.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *