Cum arată viitorul muncii în Europa Centrală și de Est. Pandemia a schimbat profund piața muncii, iar acest lucru se poate observa în foarte multe domenii. Un exemplu elocvent îl reprezintă apariția a tot mai multe joburi remote, care în ultimii doi ani le-au înlocuit cu succes pe cele cu prezența fizică. În acest context și adăugând totodată dezvoltarea tehnologică continuă, se pot observa deja anumite tendințe de schimbare a pieței muncii atât din punct de vedere al angajatorului cât și al angajatului. Iată care sunt cele mai importante.
Automatizarea și digitalizarea vor avea un impact uriaș în câmpul muncii. Deja în anumite domenii precum cel bancar roboții au luat locul angajaților. În România, casieriile au fost înlocuite de servicii digitale, iar în Slovenia bancherul digital 3D oferă deja asistență clienților, se arată într-o analiză a Future Station.
Potrivit studiului Digital Challengers in CEE realizat de McKinsey, în țara noastră, aproximativ jumătate din timpul de lucru este alocat unor sarcini care ar puea fi automatizate. În Ungaria ponderea e de 49% din orele de program, iar în Slovacia între 48%-53%.
Forumul Economic Mondial estimează că până în 2025 vor fi create 97 de milioane de noi locuri de muncă cu ajutorul tehnologiei, în timp ce 85 de milioane vor fi înlocuite de procese automatizate.
Potrivit aceluiași raport al Forumului Economic Mondial, se estimează că până în 2025, aproape jumătate dintre angajați vor avea nevoie de pregătire intensivă pentru a dobândi noi abilități cu ajutorul cărora să facă față în câmpul muncii.
„Înțelegerea dinamicii care ne modelează viitorul înseamnă conștientizarea faptului că trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile posibile, atât ca organizație, cât și ca angajat sau profesionist într-un anumit domeniu. Este ceea ce facem prin analizele noastre de foresight, de strategie prospectivă, iar pentru a ține pasul cu ritmul fulminant al progresului, companiile trebuie nu numai să înțeleagă foarte bine mediul în care activează, ci și care sunt posibilele scenarii de dezvoltare pentru ele în viitor. Din punct de vedere al pieței muncii, tocmai pentru ca viitorul să nu ne ia prin surprindere, avem nevoie de forță de muncă calificată, cu abilități digitale și pregătire în lucrul cu roboții și procesele automatizate și, din păcate, România ocupă ultimul loc din UE din acest punct de vedere”, spune Diana Stafie, fondator FutureStation și specialist în strategie prospectivă, potrivit unui comunicat al Future Station.
Avansul tehnologic și remodelarea pieței muncii vor conduce la o tot mai mare flexibilitate a modului în care muncim. Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, 40% dintre românii cu studii superioare louiesc în afara țării. În Ungaria, procentul tinerilor cu vârste între 20 și 39 de ani și studii superioare care părăsesc țara este între 50-70%, în timp ce în Slovacia, 10% dintre absolvenții de facultate se stabilesc în altă țară.
În condițiile unui asemenea exod al persoanelor cu studii superioare, se estimează că în viitor date demogrfice precum vârsta, naționalitatea sau sexul nu vor mai conta în procesul de recrutare, cu atât mai mult cu cât lipsa granițelor fizice permite angajatorilor să recruteze persoane de oriunde.
Un lucru îngrijorător îl reprezintă faptul că în viitor românii ar putea fi obligați să muncească până la vârste înaintate, în condițiile în care procentul populației îmbătrânite din România este în continuă creștere. Se estimează că până în 2050 30% din totalul populației va avea peste 65 de ani.
Structurile ierarhice în cadrul echipelor devin mult mai flexible, iar în viitor accentul se va pune tot mai mult pe colaborare în procesul muncii. Fenomenul de gig-economy generează deja pe piața muncii colaborări între companii și specialiști independenți în diferite domenii.
Potrivit unui studiu realizat de JRC Science for policy Report, din totalul colaborărilor din gig-economy de la nivel european, 14,2% sunt în România, 8,9% în Ungaria și 8,5% în Slovacia.
Astfel, o altă tendință importantă pe piața muncii este cea a flexibilității. În prezent, 67% dintre angajați preferă munca hibridă, iar 26% dintre aceștia spun că și-ar da demisia dacă angajatorul i-ar obliga să revină la birou full time, conform unui studiu BestJobs.