Cum bagi o pară într-o sticlă de pălincă. Trucul pe care nu ți l-a arătat nimeni până acum

O tehnică interesantă

Scris de: Oana Matei

10 Sep. 2023

Cum bagi o pară într-o sticlă de pălincă. Trucul pe care nu ți l-a arătat nimeni până acum

Cum bagi o pară într-o sticlă de pălincă. Practicarea băuturilor spirtoase se află de mult timp în cultura noastră românească. Există o practică tradițională a introducerii fructelor în sticle sau borcane pentru o perioadă lungă, în timp ce acestea se coc natural. Dacă ați auzit de interesanta metodă de a adăuga o pară într-o sticlă de palincă, atunci nu sunteți singuri.

Cum bagi o pară într-o sticlă de pălincă

Această metodă tradițională se spune că  este inventată de pomicultorii români în anii ’70. În afară de pere, această tehnică se poate aplica și altor fructe, precum  mere, prune, piersici, gutui sau orice alt fruct care să încapă în dimensiunile sticlei pe care dorești să o umpli cu alcool. Procedeul de a crește fructe în sticlă este destul de anevoios și începe în perioada incipientă a apariției fructelor.

Tehnica de creștere a fructelor în sticlă

Pasul 1: În stadiul incipient al creșterii fructelor, de pe fiecare ramură se alege fructul cel mai mare (dominant), celelalte urmând a fi îndepărtate. De preferat, să fie spre interiorul coronei pentru un suport mai bun în cazul unui vânt puternic.

Pasul 2: Pe ramură, după ce se rup frunzele, se introduce sticla, de preferat cu gâtul în jos, pentru a nu se umple cu apă de la ploaie.

Pasul 3: Pe ramura cu sticla se dă cu var stins, pentru a împiedica dăunătorii să ajungă în sticlă. Totodată, dacă este soare puternic, pentru a împiedica deteriorarea fructului, pe fundul borcanului poți aplica o folie de aluminiu care respinge razele soarelui.

Pasul 4: Sticla se leagă bine cu o sfoară, în ambele capete, astfel chiar dacă este vânt, sticla să rămână fixată pe ramură. Pentru ramurile mai subțiri se mai pot pune doi, trei araci care să le susțină.

Pasul 5: Pe perioada verii, fructele își vor continua procesul de dezvoltare și, într-un mod foarte simplu, perele ajung mari in interiorul sticlelor. Toamna se va face recoltarea.

Vezi și Secretul pentru cea mai bună vișinată de casă. Ingredientul special care transformă rețeta

Pasul 6: După ce va fi recoltat fructul din sticlă, se va clăti bine cu apă rece pentru îndepărtarea impurităților și a prafului acumulat. Abia după aceea, sticla se va umple cu pălinca, horincă sau rachiu. Pentru a vedea cum se desfășoară procesul de creștere a fructelor în sticlă îți lăsăm acest clip:

Vezi și Cum se face afinata. Ingredientul pe care să-l adaugi pentru o aromă deosebită

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *