Ustensilele de lemn sunt ideale pentru a da o nota rustică bucătăriilor noastre, însă porozitatea și tendința de reținere a umezelii care le caracterizează pot complica întreținerea acestora. Când ustensilele de lemn din bucătărie sunt folosite des, se uzează în cele din urmă. Cu toate acestea, este posibil să le prelungești durata de viață dacă sunt îngrijite corespunzător, optând pentru metode de curățare care să nu le deterioreze. Ca urmare, ele pot deveni murdare sau chiar deteriorate. Printre aceste ustensile se numără și tocătorul din lemn care trebuie curățat după fiecare utilizare.
Cât de des se curăță tocătorul de lemn?
Tocătorul din lemn se spală după fiecare utilizare. Apoi, în fiecare lună, curățați în profunzime, dezinfectați și ungeți cu ulei mineral tocătorul, pentru a ajuta la întreținerea pe termen lung. Dacă este folosit frecvent, este recomandat să urmați acești pași, la fiecare două săptămâni.
Cum și de ce se curăță tocătorul cu peroxid de hidrogen ( apă oxigenată)?
Dacă pe tocătorul din lemn s-a tăiat carne crudă sau pește crud, curățarea acestuia cu peroxid de hidrogen 3%, va ajuta la distrugerea bacteriilor care rămân în materialul sau în zgârieturile tocătorului. Cum se procedează:
- după ce se curăță tocătorul de resturile alimentare, se spală cu apă și detergent de vase
- se face o soluție de o parte peroxid de hidrogen și două părți
- tocătorul se va lăsa în această soluție pentru 30 de minute- 1 oră, apoi se clătește cu apă fierbinte și se lasă la uscat.
Nu există bucătar, fie el amator sau profesionist, care să nu fi experimentat măcar o dată lupta cu o ceapă „plângăcioasă”. Cunoscută pentru compușii săi…
Într-o societate care pune accent pe abilități de comunicare și interacțiuni sociale, introvertiții se pot simți adesea marginalizați, având impresia că trebuie să joace un…
Curățarea tocătorului din lemn cu lămâie
Curățarea tocătorului din lemn cu lămâie și sare, o dată pe lună, este o modalitate excelentă de a ajuta la menținerea lui. Această metodă poate ajuta la îndepărtarea petelor de pe tocător și a mirosului de ceapă sau usturoi. Cum se procedează:
- se presară sare grunjoasă pe toată suprafața tocătorului.
- se taie o lămâie în jumate
- se freacă bine tocătorul cu lămâia și sarea grunjoasă
- se lasă, soluția formată să intre în tocător, timp de 10 minute
- se clătește tocătorul cu apă, se șterge cu o lavetă moale și se lasă la uscat.
Vezi și Cum cureți ușor cuptorul din bucătărie. Ingredientul banal care îl face să arate ca nou, elimină grăsimea și mirosurile neplăcute
Curățarea tocătorului din lemn cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu amestecat cu apă este esențial pentru curățarea săptămânală a acestei ustensile de bucătărie. Cum se procedează:
- se formează o pastă de Bicarbonatul de sodiu cu apă
- se freacă tocătorul din lemn cu pasta obținută
- tocătorul se clătește cu apă caldă, se șterge cu o lavetă moale și se lasă la uscat.
Cum să păstrezi tocătorul curat mai mult timp
- Nu spălați tocătorul din lemn în mașina de spălat vase și evitați să-l înmuiați în apă mai mult de câteva minute.
- Pentru a evita contaminarea încrucișată, desemnați tocătoare separate pentru diferite tipuri de alimente – unul pentru prepararea cărnii, altul pentru legume și altul pentru pește.
- Folosiți tocătoare din lemn de arțar sau de bambus.
- Dacă placa dumneavoastră este prea uzată sau are caneluri greu de curățat, aruncați-o.
Care este mai bun: un tocător din lemn sau din plastic?
În schimbul întreținerii suplimentare, tocătoarele din lemn au câteva avantaje: sunt mai puțin alunecoase și protejează mai bine lamele de cuțit.
Este important să curățați tocătorul după fiecare utilizare și să îl dezinfectați cel puțin o dată pe săptămână, sau mai des dacă a fost folosit pentru alimente cu un potențial mai mare de contaminare (cum ar fi carne crudă sau ouă).
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!