Cum depozitezi corect pâinea ca să rămână proaspătă și să nu facă mucegai. Trucul de mare ajutor

Sfaturi practice

Scris de: Oana Matei

17 Apr. 2023

Cum depozitezi corect pâinea ca să rămână proaspătă și să nu facă mucegai. Trucul de mare ajutor

Pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente, zilnic. Cu toate acestea, nu este ușor să o păstrezi fără a-și pierde prospețimea și textura. După cum știți, pâinea se usucă și se întărește foarte repede atunci când este expusă la aer. Pentru a evita toate acestea, citește ce metode de păstrare a pâinii proaspete, avem pentru tine.

Cum depozitezi pâinea

În general, pentru ca pâinea să rămână proaspătă și moale, nu trebuie să fie depozitată la temperaturi ridicate. În mod ideal, se păstrează într-o pungă sau  într-un recipient la temperatura camerei, de preferință departe de umiditate.

Vezi și Cu ce poți înlocui pâinea. Alternative care pot fi o opțiune excelentă pentru dieta ta

Sfaturi utile de păstrare a pâinii

Pentru a păstra pâinea proaspătă pentru o perioadă mai lungă de timp, puteți urma aceste sfaturi:

  • Depozitați pâinea într-un loc răcoros și uscat: Evitați expunerea pâinii la căldură, umiditate sau la lumină solară directă, deoarece acestea pot accelera procesul de învechire a pâinii. Cel mai bun loc pentru depozitarea pâinii este într-un loc răcoros al bucătăriei, învelită cu un șervet de bumbac.
  • Împachetați pâinea într-o pungă de hârtie: Puteți să împachetați pâinea într-o pungă de hârtie pentru a menține prospețimea. Hârtia va absorbi excesul de umiditate, împiedicând pâinea să devină prea umedă și să se înmoaie. Evitați utilizarea pungilor de plastic, deoarece acestea pot crea un mediu umed care poate duce la mucegai sau să înmoaie coaja pâinii.
  • Nu refrigerați pâinea: Pâinea se poate usca rapid în frigider și poate deveni mai tare și mai puțin gustoasă. Motivul este că moleculele de amidon din pâine se deshidratează, eliberând apă, astfel pâinea devine lipicioasă și neplăcută la gust.

Cum să păstrezi pâinea pentru a-și păstra prospețimea. Greșeli de evitat

  • Pâinea întreagă se menține mai mult timp proaspătă mai mult timp decât pâinea tăiată. Tăiați doar câtă pâine aveți nevoie pentru a o consuma în ziua respectivă, pentru a preveni uscarea excesivă a restului pâinii.
  • Folosiți pâinea învechită pentru alte preparate. Dacă pâinea devine uscată sau învechită, nu o aruncați. Puteți să o transformați în crutoane sau pesmet.
  • Evitați expunerea la aer: Aerul poate face ca pâinea să se usuce și să se învechească rapid. Asigurați-vă că ambalajul pâinii este bine închis, pentru a minimiza expunerea la aer.
  • Congelați pâinea: Dacă nu veți consuma întreaga pâine într-un timp scurt, puteți să o congelați. Împachetați pâinea într-o folie de plastic sau o pungă de congelator și păstrați-o în congelator. Pâinea congelată se va menține proaspătă pentru o perioadă mai lungă de timp, iar puteți să o decongelați la temperatura camerei, în cuptorul cu microunde sau în prăjitorul de pâine.
  • Dacă există puncte de mucegai pe pâine, chiar dacă nu este afectată toată suprafața-  în acest caz pâinea trebuie aruncată, pentru că, este posibil ca sporii de mucegai să se fi răspândit și consumul poate fi dăunător.

Vezi și Ce conține de fapt pâinea din magazinele românești. Specialiștii atrag atenția asupra acestui detaliu de pe etichetă: „Gândiți-vă bine când cumpărați”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *