Cum dezgheți rapid untul, fără să apelezi la cuptorul cu microunde. Trucul de mare ajutor

Așa poți să faci untul să fie moale, în câteva secunde

Scris de: Daoud Andra

30 Jan. 2024

Cum dezgheți rapid untul, fără să apelezi la cuptorul cu microunde. Trucul de mare ajutor

Untul este un aliment foarte versatil, care poate fi integrat într-o mulțime de rețete, sărate sau dulci, dar poate fi savurat și ca atare, cu pâine prăjită. Acesta se păstrează de obicei la frigider, însă dacă ai o cantitate mai mare de unt, îl poți depozita și la congelator. Atunci când stă la rece, el devine tare. Cum dezgheți rapid untul, fără să apelezi la microunde. Trucul care te ajută de fiecare dată.

Cum se păstrează corect untul

Untul este unul dintre cele mai folosite produse lactate. Îl savurăm la micul dejun, dar îl folosim și la gătit, la diverse sosuri, pentru a prăji anumite alimente sau la prăjituri. În general, untul folosit în patiserie este cel cu un conținut mai ridicat de grăsime, respectiv 80% sau mai mult. Untul de masă poate avea un procent mai mic de grăsime, în jur de 60-65%.

După ce a fost cumpărat, untul se depozitează de obicei la frigider, fie în ambalajul original, fie într-un recipient din sticlă, ceramică sau porțelan, cu capac. Multe persoane aleg să țină untul în bucătărie, la temperatura camerei, iar acest lucru nu este greșit. Spre deosebire de lapte, brânză, iaurt sau alte produse lactate, untul nu conține lactoză. De fapt, conține doar grăsimi și apă, astfel că nu există riscul de a dezvolta bacterii, cum se întâmplă în cazul laptelui.

Citește și: Câte calorii are o lingură de unt, de fapt. Poate fi o bombă calorică, mulți români habar nu au

Untul poate fi depozitat la temperatura camerei, cu condiția să fie consumat în maximum o săptămână. Dacă vrei să îl păstrezi mai mult timp, pune-l la frigider sau chiar la congelator.

Cum dezgheți rapid untul

Dacă ai uitat să scoți untul din frigider cu ceva timp înainte de a-l folosi, dar ai nevoie ca acesta să fie moale, ai la îndemână un truc foarte simplu. Fie că vrei să îl întinzi pe pâine sau să îl folosești la gătit, pentru a face untul mai maleabil, îl poți da pe răzătoare.

Fie că este din frigider sau din congelator, untul poate fi ras, astfel încât să îl poți folosi imediat, așa cum ai nevoie. Un alt truc este să încălzești un bol din metal și să acoperi untul cu el. Căldura degajată de recipient face ca untul să se dezghețe rapid și să poată fi folosit fără probleme.

Citește și: Care este cel mai bun unt pentru prăjituri. Trucul secret al gospodinelor desăvârșite

De ce să nu dezgheți untul la microunde

Multe gospodine apelează la cuptorul cu microunde pentru a topi rapid untul. Această variantă este una rapidă și eficientă doar dacă ai nevoie de unt în formă lichidă, complet topit, pentru o anumită rețetă. Dacă vrei doar ca untul să se înmoaie, cuptorul cu microunde nu este cea mai eficientă metodă în acest sens.

Atunci când îl pui la microunde, untul are tendința de a se dezgheța neuniform. Fiind compus din grăsime și apă, prima dată se va încălzi apa din componența sa. Astfel, poți avea surpriza să constanți că unele porțiuni din bucata de unt sunt foarte moi și chiar s-au topit, în timp ce altele încă sunt tari.

Citește și: 10 rețete ușoare și rapide de făcut la cuptorul cu microunde. Sunt ideale pentru masa în familie

Dacă vrei să folosești cuptorul cu microunde, setează o putere cât mai mică și un timp scurt. Verifică untul după fiecare 10 secunde, astfel încât să vezi dacă se înmoaie uniform sau începe să se topească și să devină lichid.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *