Lamele de ras sunt dintre instrumentele cele mai des întrebuințate pentru îndepărtarea părului nedorit. Din păcate, aceasta este și una dintre metodele care dau cel mai adesea neplăceri, iar iritația este una dintre ele. Dar probleme pot să apară și după epilarea cu aparatul. În cazul acesta, foliculul de păr se blochează odata ce firul de păr si bulbul acestuia au fost îndepărtați. Părul nu mai poate ieși și crește în acea cavitate. Când foliculul se infectează (lucru care se întâmplă adesea, mai ales în zonele umede sau zonele supuse frecării mai mari), este momentul în care apare inflamația și roșeața zonei. Această inflamație provoacă de obicei și apariția unor coșuri mici, uneori cu puroi, și se numește foliculită.
Cauzele sale pot fi diverse iar apariția ei apare atât la femei, cât și la bărbați (foliculita este localizată de obicei în barbă în cazul lor). Deci, ce putem face pentru a preveni și combate foliculita?
Iată câteva sfaturi care îți arată cum eviți iritația după epilare.
Nu atinge zona. În mod normal, o simplă foliculită care apare după bărbierit nu este nimic grav. Cu toate acestea, dacă vrei să dispară cât mai repede posibil, ar trebui să eviți să atingi zona. Așa că nu încerca să străpungi coșurile pentru a îndepărta puroiul sau părul care a rămas sub piele. Procedând astfel, este posibil să se infecteze zona și, în cele din urmă, să devină și mai inflamată.
Menține curată zona. Se recomandă menținerea curată și uscată a zonei foliculitei, exfoliarea pielii cu un exfoliant și lăsarea firelor de păr să crească singure.
Mergi la emdic, dacă se agravează. În cazul foliculitei mai grave, dacă apar multe coșuri, dacă inflamația nu dispare sau dacă este dureroasă, este indicat sa mergi la medic. Este posibil să ai nevoie de un unguent special sau de antibiotice.
Renunță la bărbierit în următoarele zile. Dacă a apărut o iritație după ras, folosirea aparatului din nou nu va face decât să accentueze problema. Renunță la asta pentru câteva zile.
Folosește întâi aparatul de tuns, apoi lama. În cazul bărbaților care vor să radă o barbă care a crescut mai mult de trei zile, este recomandat să folosească întâi un aparat pentru tuns firul de păr, pentru a scurta firul. Abia apoi vor folosi lama de ras. Dacă firele de păr sunt prea lungi, lama le poate agăța și asta va duce la apariția unor noi leziuni sau iritații.
Aspirină: Câteva pastile de aspirină dizolvate în puțină apă, până devine o pastă și apoi aplicată pe zona iritată va reduce inflamația.
Ceai de mușețel: De asemenea, un ceai de mușețel va avea un efect camant asupra pielii.
Comprese cu apă rece: Acestea vor ajuta pielea să închidă porii, reducnd, astfel, iritația și inflamația.
Mergi la meic: În cazurile mai grave, un medic îți poate prescrie un unguent antibiotic sau un tratament adecvat, notează enfemenino.com.
Una dintre posibilele cauze poate fi viteza prea mare cu care se îndepărtează părul nedorit sau frecvența prea mare a epilării. De asemenea, folosirea unei lame prea vechi sau tocite. Tăierea firului de păr prea aproape de piele poate duce, de asemenea, la iritarea pielii. Atenție la direcția în care este ras firul de păr. Raderea în sensul invers creșterii firului de păr est, de asemenea,cauzator de iritații.
Și igiena precară a aparatului de ras e importantă, în evitarea apariției iritației.
Cel mai bun „remediu” este prevenția. Bărbieritul după un duș cu apă fierbinte care va dilata porii este una din cele mai simple soluții. Folosirea unor produse bune pentru bărbierit, precum o spumă buna sau o soluție cu efect calmant după, sunt,d e asemenea, de ajutor pentru a evitaapariția iritației.