Vara este anotimpul când grădinile abundă în legume proaspete și delicioase, iar o rețetă tradițională de murături de vară cu castraveți nu poate lipsi din arsenalul oricărui bucătar pasionat. Aromele intense și textura crocantă fac din aceste murături un deliciu răcoritor, potrivit pentru a fi savurat alături de mâncărurile de sezon sau pur și simplu ca gustare între mese. Pentru a obține castraveți murați la soare, crocanți și aromați, îți vom spune care sunt trucurile de care să ții cont.
Castraveți murați de vară. Trucuri de preparare
Castraveții murați la soare sunt ușor de pregătit, practic ai nevoie, pe lângă castraveți, doar de apă, sare, usturoi și crenguțe uscate de cimbru și mărar. După ce ai preparat saramura și ai turnat-o în borcane, castraveții se lasă la soare, 2-3 zile, timp în care vor fermenta. Uite câteva trucuri pentru a pregăti delicioșii castraveți murați la soare:
- dacă temperatura este sub 30 de grade și dorești să grăbești fermentația, pune în borcan, deasupra castraveților, o felie de pâine. Această metodă este opțională, se practică în zonele de munte unde temperatura este mai scăzută. Felia de pâine se va arunca a doua zi.
- castraveții mai mari de de 10-12 centimetri, se vor cresta, la ambele capete, pentru a se pătrunde mai rapid.
- la un borcan de 4 litri, vor încăpea maxim 2,5 kilograme de castraveți
- pune o lingură de sare grunjoasă pentru fiecare litru de apă
- după prima zi de stat la soare, castraveții îți vor schimba culoarea, din verde spre gălbui, iar apa va deveni tulbure. Acest lucru este perfect normal, în procesul de fermentație.
- castraveții murați la soare, se vor păstra în frigider, în pungi de plastic sau în caserole cu capac, fără zeamă, aproximativ 10 zile.
Vezi și De ce borcanele cu murături și dulceață trebuie să stea cu gura în jos în cămară. Ai procedat greșit până acum
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Rețeta de castraveți murați la soare
Ingrediente
Pentru un borcan de 4 litri:
- 2,5 kilograme castraveți
- 3 litri apă
- 3 linguri cu vârf de sare grunjoasa
- 7-8 caței de usturoi
- crenguțe de mărar uscat
- crenguțe de cimbru uscat
Cum se prepară:
- Se spală castraveții și se crestează capetele.
- Se așază în borcan. Printre ei se așază crenguțele de cimbru si mărar uscat și cățeii de usturoi.
- Se dizolvă sarea in apă fiartă. Se toarnă saramură caldă peste castraveți, până se depășește nivelul acestora cu trei degete.
- Se acoperă borcanul cu o farfurioară și se așază într-un loc cu mult soare.
- După 2-3 zile vei observa ca apa se „tulbura” iar castraveții prind o culoare verde- gălbui. Acesta este semnul că fermentația a început, iar castraveții se vor mura.
Vezi și Ce să pui la murături ca să nu facă floare. Ingredientul banal de adăugat pentru murături perfecte
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!