Dorești să afli cum să pregătești ceapa caramelizată? În această rețetă, vom explica tehnica pentru a o prepara atât în modul tradițional, cât și într-o variantă mai rapidă, astfel încât să poți alege metoda care îți convine cel mai bine. Ceapa caramelizată a devenit extrem de populară în ultimul timp datorită versatilității sale și ușurinței de a adăuga acel contrast dulce-sărat în diverse preparate. Astăzi, este un produs obișnuit a bucătăriei noastre, excelând în acompanierea cărnii sau combinată cu brânză, fie pe pâine prăjită, în sandvișuri sau în omletele cu cartofi.
Ceapă caramelizată în două variante
În varianta sa tradițională, ceapa caramelizată se pregătește fără adăugarea de zahăr, prin gătirea îndelungată la foc mic până când apa se evaporă complet și zaharurile naturale din ceapă încep să se caramelizeze. Deși se consideră că această metodă oferă cele mai bune rezultate, necesită mult timp. Din acest motiv, există o alternativă mai rapidă care implică adăugarea unei cantități mici de zahăr pentru a accelera caramelizarea. În continuare, vom detalia ambele metode pentru a putea alege cea care se potrivește cel mai bine preferințelor tale.
Ceapă caramelizată în două variante
Ingrediente
- 1 kilogram de ceapă
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 praf de sare
- 4 linguri zahăr brun sau alb (opțional)
- 4 linguri de oțet balsamic (opțional)
Preparare:
- Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să curățăm și să tăiem julienne un kilogram de ceapă, astfel încât fâșiile să fie destul de subțiri, pentru a se găti mai repede.
- Odată ce avem ceapa gata, punem câteva linguri de ulei de măsline la încălzit într-o tigaie destul de mare. Când uleiul este încins adăugăm ceapa tăiată. Se prăjește la foc mediu-mare și se amestecă constant, pentru a nu se arde, timp de câteva minute.
- În continuare, reducem focul la mediu-mic, adăugăm un praf de sare și continuăm să gătim, timp de o jumătate de oră, până când vedem că ceapa este foarte fragedă și s-a redus foarte mult. Se amestecă frecvent pentru ca ceapa să nu se lipească de fundul cratiței și să nu se ardă.
Sparanghelul este una dintre cele mai rafinate și sănătoase legume, dar este prea puțin folosit în bucătăria românească. Cu un gust dulceag, o textură crocantă…
Un mic dejun simplu și echilibrat poate fi cheia unei zile reușite, iar pentru a-ți începe dimineața cu energie și vitalitate, combinațiile naturale de alimente…
Vezi și Cum se face dulceața de ceapă. Ingredientul surpriză pe care îl adaugă marii bucătari ca să fie mai bună
Varianta rapidă:
- Dacă vrem gătim rapid ceapa caramelizată, în acest moment adăugăm aproximativ 4 linguri de zahăr brun și 4 linguri de oțet balsamic și amestecăm foarte bine. Continuăm să gătim încă 15 minute, până când lichidul s-a evaporat, zahărul s-a dizolvat și s-a caramelizat.
Varianta clasică:
- Pentru varianta tradițională, fără zahăr sau oțet, tot ceea ce trebuie să facem este să mai reducem puțin focul și să continuăm fierberea până la 2 ore, pentru ca ceapa să se închidă și să se caramelizeze dar fără să se ardă. Vom adăuga un strop de apă dacă ceapa este prea uscată.
Ingredientul pe care să-l adaugi la final
În ambele variante, la finalul gătirii, adăugați o lingură de vin roșu pentru a intensifica aromele cepei caramelizate.
Pe scurt, dacă doriți să caramelizați ceapa, iată ce trebuie să faceți:
- Curățați și tăiați ceapa în fâșii julienne.
- Se călește ceapa în ulei câteva minute la foc mare.
- Asezonați cu sare, reduceți focul la mediu-mic și prăjiți timp de 30 de minute.
- Pentru varianta rapidă, adăugați zahărul și oțetul, amestecați bine și gătiți timp de 15 minute.
- Pentru varianta tradițională, reduceți focul și gătiți aproximativ 2 ore până când ceapa se usucă și se caramelizează.
Vezi și Nu mai ține ceapa în frigider. Unde trebuie să o pui, de fapt, ca să nu se strice toată iarnă. Puține gospodine știu
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!