Ciorbele și supele nu lipsesc din alimentația românilor, mai ales la mesele de prânz. Sunt delicioase, sățioase și te poți bucura de gustul lor mai multe zile după ce le-ai preparat. În plus, multe dintre rețelele cu carne pot fi adaptate și la perioadele de post. Cum faci cea mai bună ciorbă de perișoare de post și cu ce poți înlocui carnea tocată din compoziție.
Ciorba de perișoare este una dintre cele mai apreciate din bucătăria românească. La fel ca multe rețete cu carne tocată, aceasta este preluată din bucătăria turcească. Rețeta a fost însă adaptată la gastronomia autohtonă, astfel că acest tip de ciorbă a devenit o mâncare tradițională. Gustul ciorbei românești nu se compară cu cel al ciorbei care se prepară în Turcia sau în Bulgaria, de exemplu.
La bază, ciorba de perișoase conține multe legume și acele bile care se fac din carne tocată, condimente și orez. Carnea poate fi de vită, de porc sau de curcan, însă poți prepara o ciorbă delicioasă și cu perișoare fără carne.
Citește și: Ardei umpluți de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop
Pentru a prepara o ciorbă de perișoare de post sau vegetariană, ai nevoie de un amestec cu care să înlocuiești carnea din perișoare. Până acolo, ciorba se prepară la fel, respectiv cu multe legume. Pentru perișoare, poți folosi un mix de legume tocate mărunt, orez și granule de soia. Iată cum se face această rețetă, pas cu pas!
Ingrediente:
Pentru perișoare:
Citește și: Alimente de post cu puține calorii. Sunt ideale în dietă, ce nu trebuie să lipsească de pe lista ta
Se curăță legumele pentru ciorbă și se taie cubulețe. Se pun toate legumele în afară de roșii într-o oală pe foc, împreună cu uleiul și cu un praf de sare și unul de piper. Se călesc legumele timp de câteva minute, după care se adaugă apă peste ele și se lasă să fiarbă la foc potrivit.
Între timp, se pregătește compoziția pentru perișoare. Ceapa și ciupercile se taie foarte mărunt și se călesc în puțin ulei, cu un praf de sare. Orezul și granulele de soia se fierb, se scurg de apă și se adaugă peste ceapă și ciuperci.
Se pun două linguri de făină, verdeață tocată și câteva linguri de apă, astfel încât compoziția să capete o textură care să poată fi modelată. Când legumele au fiert, se modelează perișoarele, cu mâna înmuiată în apă, și se pun în ciorbă. Se mai fierb timp de 15 minute și se adaugă și roșiile tăiate cubulețe sau bulionul.
La final, se acrește ciorba cu borș, zeamă de varză, corcodușe sau sare de lămâie. Se oprește focul și se adaugă verdeață proaspăt tocată. Ciorba de perișoare de post se servește caldă. Se poate păstra în frigider timp de câteva zile.