Varza călită este un preparat culinar care își găsește locul atât ca fel principal, cât și ca garnitură alături de delicatese precum ciolanul de porc sau carnea afumată. Această rețetă se poate prepara atât din varză proaspătă, crudă, cât și din varză murată, necesitându-i acesteia din urmă o scurtă perioadă de desărare în apă. Rețeta, în varianta sa de post, nu conține carne sau produse derivate din carne. Totuși, pentru cei care doresc să adauge un plus de savoare, se poate completa cu puțină carne afumată. Radu Anton Roman, maestrul gastronomiei românești, ne învață cum s-o gătim ca să iasă delicioasă.
Rețeta publicată în cartea “Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia), de celebrul jurnalist Radu Anton Roman, pe cât de simplă este, pe atât de gustoasă. Iată ce nota autorul, în modul său inconfundabil, despre acest preparat delicios: „Când vine primăvara, cea a trufandalelor, vărzica tânără și fină ca un miez de fruct se cunună regește cu mărarul. Pe cât de solemnă și de grea e zicerea verzei toamna, pe atât de senin și jucăuș e gânguritul ei primăvara-vara”.
Preparatul conține următoarele ingrediente: varza acra sau dulce, untdelemn (ulei de floarea soarelui), bulion sau sos de roșii, sare, paprica, cimbru, foi de dafin, piper.
”Ingrediente
• 1 varză, acră sau dulce
• 1 pahar bun de untdelemn (4 linguri untură)
• 2 linguri bulion gros de roșii
• sare, numai dacă-i dulce varza și după gust
• piper, paprica, cimbru, foi de dafin, cât vă place
Preparare:
• Varza se toacă fideluță (dacă e acră se spală-n două-trei ape)
• Se încinge untura într-o cratiță mare, se pune varza, se lasă să se călească nițel pe foc mic, acoperit, apoi se amestecă; se pune iar capac și se mai lasă să se-nmoaie câteva minute
• Se toarnă bulionul, un pic de apă, piper, boia, 1-2 crenguțe cimbru, foi de dafin, eventual sare
• Se dă la cuptor, cam 1 ceas”.
Această delicioasă garnitură poate însoți cu succes orice preparat din carne de porc, fie că este prăjit sau la cuptor. De la frigărui, cârnați, coaste, ciolan și până la carne coaptă la cuptor, varza călită merge de minune cu multe combinații. Dacă doriți să subliniați savoarea, adăugarea unui pahar de vin roșu poate transforma întreaga masă într-o experiență culinară perfectă.
Sau puteți opta pentru o masă simplă și reconfortantă, alături de o porție de mămăligă, smântână și un ardei iute murat sau crud pentru un strop de prospețime și intensitate. Varza călită se poate adapta oricărui stil de masă și preferințelor voastre, fiind mereu o alegere excelentă.
Vezi și Cât timp se opărește varza pentru sarmale. Trucul de aur al bucătarilor