Piftia este una dintre mâncărurile tradiționale asociate cu iarna și cu Crăciunul. Se face în mod tradițional din carne de porc, însă poate fi folosită și carne de curcan sau de găină. Pentru un rezultat delicios, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Cum faci cea mai delicioasă piftie de porc fără gelatină, pas cu pas. Secretul ca să iasă limpede și să aibă un gust deosebit.
Piftia este o mâncare tradițională, care se face în special în sezonul rece. Are nevoie de temperaturi scăzute pentru a se închega și pentru a se păstra cum trebuie, dar și se ingredientele potrivite. Multe gospodine fac piftie din carne de pasăre, însă aceasta are nevoie de gelatină pentru a se închega. Piftia 100% naturală nu conține gelatină, ci doar carne, apă, sare și usturoi.
Astfel, pentru a obține o piftie delicioasă și legată, este nevoie de carne de porc. Se folosește carne cu un conținut moderat de grăsime, dar și șorici de porc. Cu cât carnea are mai mult șorici și mai mult os, cu atât piftia se va închega mai repede. Cele mai folosite bucăți de carne pentru piftie sunt picioarele de porc. Cu aceste bucăți nu dai greș, iar piftia se va închega perfect, fără să fie nevoie de gelatină.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Trucuri pentru cea mai delicioasă piftie de porc
Spală carnea de porc și pune-o la fiert într-un vas încăpător, cu o cantitate mare de apă. Dacă nu ai picioare de porc, ci carne mai slabă, adaugă șorici, pentru a te asigura că piftia se va închega. Lasă să fiarbă la foc mic și îndepărtează spuma care se formează la suprafață. În acest fel, piftia va ieși limpede.
După ce nu se mai formează spumă, adaugă o lingură de sare și lasă să fiarbă la foc mic. Îndepărtează și excesul de grăsime de deasupra și lasă piftia la fiert până când apa din vas scade cu o treime.
Când carnea este fiartă, adaugă 10 căței de usturoi curățați, întregi și mai lasă pe foc 20-30 de minute. Pentru a testa dacă zeama a fiert suficient, ia cu o lingură din oală și pune pe deget. Dacă atunci când se usucă are o textură lipicioasă, poți opri focul.
Scoate carnea și las-o să se răcească. Tai-o apoi în bucăți potrivite și înlătură oasele. Pune bucăți de carne în castroane sau în caserole, cât să le umpli o treime.
Strecoară zeama care s-a răcit între timp și pune-o peste carne, astfel încât să umpli vasele. Pune-le pe balcon sau în beci, pentru ca piftia să se închege. Dacă afară nu este suficient de frig, lasă să se răcească bine timp de câteva ore, după care pune vasele în frigider.
După ce s-a închegat, piftia poate fi păstrată afară sau la frigider. Aceasta ar trebui să fie consumată în decurs de câteva zile, pentru că nu mai este bună dacă se învechește. În niciun caz nu păstra piftia de la Crăciun până la Revelion, pentru că nu rezistă mai mult de 3-4 zile la frigider.
Cum îți dai seama că piftia este veche și nu mai este bună pentru consum? Atunci când începe să se crape la suprafață sau când marginile i se desprind de marginea vasului, ca și cum s-ar strânge, este cazul să o arunci.