Cum faci cea mai fragedă friptură de porc. Acest sortiment de carne este unul dintre cele mai apreciate de români, mai ales pentru faptul că poate fi preparată în nenumărate feluri. De la friptură la cuptor, grătar și până la tocănițe, toate pot fi extrem de gustoase dacă sunt gătite în mod corespunzător. Însă multe gospodine întâmpină probleme la clasica friptură, care de multe ori nu iese pe gustul lor. Din fericire există un truc pe care cu toții îl avem la îndemână și care face ca orice bucată de carne să iasă foarte fragedă. Este vorba de folosirea unui ingredient banal care se găsește în orice bucătărie.
Cu siguranță fiecare dintre noi, de multe ori când am mers la cumpărături, nu am ales carnea ideală pentru friptură. Și asta pentru că atunci când cumpărăm o bucată de carne nu avem garanția că aceasta este fragedă. Astfel, se poate întâmpla să ne alegem cu o bucată de carne care provine de la un animal bătrân, fibroasă și cu o textură mai tare. În acest caz, carnea este puțin mai dificil de gătit.
Însă nu este cazul să îți mai faci griji. Îți vom dezvălui un truc extrem de simplu care te va ajuta să gătești friptura perfectă.
Pentru asta avem nevoie de un ingredient banal, pe care cu siguranță cu toții îl avem în bucătărie. Este vorba de sare. Înainte de a-ți dezvălui cum să o folosești este necesar să știi că ar fi ideal să utilizezi sare gujoasă.
Cu cel puțin o oră îaninte de a găti bucata de carne, presărează sare din abundență pe toate părțile și apoi pune-o la frigider. Sarea va înmuia fibrele și va face friptura să devină mai suculentă, iar atunci când o vei mânca cu siguranță ți se va topi în gură.
Nu îți face griji că friptura va ieși prea sărată, excesul de sare va fi îndepărtat înainte de gătire. Cu o jumătate de oră înainte de a fi gătită, scoate carnea de la frigider și trece-o printr-un jet de apă rece pentru a îndepărta excesul de sare. Șterge-o cu prosoape de hârtie, iar apoi o poți pune la cuptor, pe grill sau pe grătar.
Un alt mod de a obțiune o carne fragedă este să o marinezi. Lichidul trebuie să fie unl acid, iar pentru asta vei folosi zeamă de lămâine și condimentele preferate. Cu amestecul rezultat trebuie să ungi bine bucata de carne. Pune ulterior carnea cu lichidul rămas într-o pungă și introdu-o în frigider timp de câteva ore. Pentru marinarea cărnii poate fi folosit și vin.
Cu cât va sta mai mult timp la marinat, cu atât carnea va ieși mai fragedă.
Indiferent dacă preferi să o frăgezești cu sare sau prin marinare, trebuie să ții cont de un lucru: carnea trebuie scoasă din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de a o găti. Este important ca bucata de carne să nu fie rece atunci când o pui în cuptor, tigaie sau pe grătar, deoarece atunci când carnea rece intră în contact cu căldura, fibrele se contractă, iar rezultatul este o bucată de carne cu textură cauciucată, pe care cu siguranță nu vrei să o ai în farfurie.