Friptura de porc este nelipsită de pe mesele românilor de Sărbători. Însoțit de garnituri diverse sau de murături, acest fel de mâncare reprezintă o desfătare a gustului cu fiecare înghițitură. Dacă vrei să ca friptura ta să iasă fragedă și gustoasă, iată ce trebuie să faci.
Una dintre cele mai eficiente metode de a frăgezi carnea este prin marinare. Indiferent că alegi să o gătești la cuptor, pe grătar sau în tigaie, friptura de porc este mult mai gustoasă dacă este marinată înainte.
Condimentele folosite la marinare contribuie la gust și textură, însă au un rol important și în conservarea cărnii și chiar în favorizarea digestiei.
Citește și: Cea mai bună marinadă pentru carnea de pui. Secretul pentru o friptură fragedă și suculentă
Există mai multe metode de marinare a cărnii: cu ajutorul condimentelor pudră, în marinadă lichidă pe bază de acid (oțet, iaurt, kefir, lămâie) și în marinadă enzimatică (ananas, papaya, ghimbir). Indiferent pe care dintre ele o alegi, vor frăgezi carnea și îi vor oferi o savoare deosebită.
Marinarea poate dura între 30 de minute în cazul bucăților individuale, fragede, precum mușchiuleț sau antricot și 24 de ore (în cazul bucăților mari: ceafă întreagă, pulpă, piept, spată).
Atunci când alegi să gătești carne de porc, pe lângă sare și piper, poți folosi o gamă întreagă de condimente, cum ar fi cimbru uscat sau proaspăt, usturoi, boia dulce, iute și afumată, oregano, salvie, ghimbir, dafin, sos de soia, chilli, coriandru pudră.
Mai jos regăsești o rețetă de marinadă potrivită pentru friptura de porc la tavă.
Ingrediente
Adaugă într-un bol larg condimentele, usturoiul zdrobit, oțetul și vinul, apoi amestecă bine până când se omogenizează totul. Se scufundă bucata de carne în amestec și se acoperă vasul cu folie alimentară.
Lași carnea la marinat timp de 8-12 ore, în frigider, având grijă să întorci carnea de două-trei ori în acest timp. Apoi o poți găti la cuptor.
Ai grijă însă să strecori lichidul pe care îl torni în tavă. Acoperă tava cu folie de aluminiu și lasă friptura la foc mediu, cam trei ore. În ultima jumătatea de oră, îndepărtează folia pentru ca friptura să prindă o crustă rumenă.