Atunci când ne gândim la ceapă, o asociem de obicei cu salatele sau cu bazele pentru diferite mâncăruri tradiționale. Ceapa este însă foarte gustoasă și dacă este pusă la borcan și murată. Se adaugă adesea în borcanele cu murături asortate, dar poate fi murată și ca atare, având un gust și o textură foarte bune atunci când este savurată. Cum faci ceapă roșie murată pentru iarnă? Există două metode de a o prepara, fie cu saramură, fie cu oțet.
Ceapa este una dintre cele mai utilizate legume în bucătăria românească. Indiferent că prepari o ciorbă, o tocăniță, pilaf, sarmale sau alte mâncături tradiționale, majoritatea rețetelor românești încep cu indicația: se toacă mărunt o ceapă. Această legumă, care în stare naturală este ușor iute, devine dulce și delicioasă atunci când este călită, din acest motiv fiind nelipsită din rețete.
Dacă îți place ceapa roșie, te poți bucura de gustul ei și în varianta murată. Aceasta se conservă foarte bine și poate fi pusă în borcane simplă sau împreună cu alte legume. La fel ca în cazul altor murături, ceapa poate fi pusă în saramură sau în oțet. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a mura ceapa în saramură:
Citește și: Rețeta secretă de conopidă murată la borcan. Ingredientul care o colorează frumos și îi dă un gust aparte
Ceapa se curăță și se taie fie în sferturi, fie julien. Rădăcina de hrean se taie și ea bastonașe, iar frunzele de țelină se spală și se rup cu mâna. Se pune ceapa în borcane, adăugând și hreanul, țelina, boabe de muștar și de piper, crenguțe de cimbru și de mărar.
Citește și: Pepene murat la borcan pentru iarnă, o bunătate de rețetă de îți lasă gura apă. Sunt absolut delicioși
Pentru a prepara saramura, este nevoie de sare grunjoasă, neiodată, specială pentru murături. Într-un litru de apă, se dizolvă o lingură cu vârf de sare (20-25 de grame). Se toarnă saramura peste ceapă și se lasă borcanele acoperite, însă nu închise ermetic, la temperatura camerei, timp de 5 zile. Dacă saramura a scăzut, se mai completează astfel încât borcanele să fie pline, după care se închid și se depozitează într-un loc uscat și răcoros.
Dacă vrei ca ceapa să stea în oțet, nu în saramură, ai nevoie de aceleași legume și mirodenii, însă vei prepara diferit zeama pe care o pui în borcane. Pentru soluția de oțet ai nevoie de:
Cantitatea poate fi multiplicată, păstrând proporțiile, în funcție de câte borcane ai. Se pun într-un vas pe foc apa, împreună cu oțetul, sarea și zahărul și se lasă până când ajung la punctul de fierbere. Zahărul și sarea se vor topi, iar lichidul se toarnă fierbinte în borcane, peste ceapă și celelalte ingrediente. Se închid borcanele, se acoperă cu prosoape și se lasă să se răcească treptat.