Cum faci cei mai buni bureți la borcan pentru iarnă. Marele secret pe care trebuie să-l știe toate gospodinele

Rețete cu saramură și cu oțet

Scris de: Daoud Andra

27 Aug. 2023

Cum faci cei mai buni bureți la borcan pentru iarnă. Marele secret pe care trebuie să-l știe toate gospodinele

Atunci când vine vorba despre conserve pentru iarnă, bureții murați se numără printre pregătirile pe care le fac multe gospodine. Aceste ciuperci comestibile, delicioase și pline de nutrienți, pot fi puse la murat atât în oțet, cât și în saramură. Cum faci cei mai buni bureți la borcan și de ce detaliu trebuie să ții cont pentru un rezultat delicios.

Ce sunt bureții comestibili

În România există peste 2.500 de soiuri de ciuperci, care cresc spontan. Doar 500 de soiuri sunt și comestibile, restul fiind toxice și periculoase pentru consum. Bureții comestibili sunt unul dintre cele mai gustoase soiuri de ciuperci. Sunt ușor de găsit și identificat și au o valoare nutrițională importantă.

Indiferent de specie, bureții și ciupercile comestibile sunt surse importante de vitamine și minerale. Fie că sunt preparate și consumate imediat sau sunt conservate pentru iarnă, aceste legume reprezintă o sursă semnificativă de fier, magneziu, seleniu, zinc, potasiu, dar și proteine și vitaminele B3 și B6.

Citește și: De ce borcanele cu murături și dulceață trebuie să stea cu gura în jos în cămară. Ai procedat greșit până acum

Bureții pot fi gătiți în multe feluri, sub formă de tocănițe, la cuptor sau pe grătar. Dacă vrei să îi conservi pentru iarnă, o variantă delicioasă este să pui bureții la borcan. Aceștia pot fi murați fie în saramură, fie în soluție de apă cu oțet, după preferințe.

Cum se prepară bureții iuți
Bureți comestibili

Cum faci cei mai buni bureți la borcan – rețeta cu saramură

Ingrediente:

  • 1 kg bureți proaspeți
  • 2 l apă
  • 80 g sare grunjoasă
  • 4 linguri zeamă de lămâie
  • piper boabe
  • muștar boabe
  • foi de dafin
  • hrean

Citește și: Ce să pui la murături ca să nu facă floare. Ingredientul banal de adăugat pentru murături perfecte

Mod de preparare:

Se curăță și se spală bine bureții cu apă rece. Se pune o oală pe foc, în care se adaugă sarea grunjoasă și zeama de lămâie. Sarea trebuie să fie neiodată, specială pentru murături. Când amestecul dă în clocot, se împarte astfel: jumătate din zeamă se dă deoparte, deoarece aceasta va fi pusă în borcane, peste bureți.

În restul de saramură rămasă în oală se pun bureții întregi sau tăiați în bucăți potrivite. Se fierb timp de 30-40 de minute, după care se scot din oală și se lasă la scurs. Se pun ciupercile în borcane, se adaugă boabe de piper și de muștar, precum și bețișoare de hrean. Se mai dă într-un clocot saramura, pentru a fi fierbinte, și se toarnă peste bureții din borcane astfel încât să îi acopere complet. Se închid borcanele și se depozitează într-un loc uscat și răcoros.

Bureți murați în oțet

Ingrediente:

  • 1 kg bureți
  • 250 ml oțet
  • 500 ml apă
  • 1,5 linguri sare
  • 1 lingură zahăr
  • piper boabe
  • muștar boabe
  • usturoi

Citește și: Soluția cu care se curăță butoiul înainte de a pune varza murată. Așa se pregătește corect pentru murături

Mod de preparare:

Se spală și se curăță bureții, după care se pun la fiert în apă cu sare. Se îndepărtează spuma care se adună la suprafață și se lasă să fiarbă la foc potrivit, pentru 30-40 de minute. Se scot bureții din oală într-o sită, pentru a se scurge bine.

Pentru a prepara soluția în care vor fi murați, se pun într-un vas pe foc: apa, oțetul, zahărul și sarea grunjoasă. Se lasă pe foc până când zahărul și sarea se dizolvă. Se pun ciupercile în borcane, se adaugă boabe de piper și de muștar și câte 1-2 căței de usturoi în fiecare borcan.

Se toarnă amestecul de apă și oțet peste bureți, până se umplu borcanele. Acestea se închid cu capac și se lasă la răcit. Bureții pot fi consumați după cel puțin o lună de când au fost puși la borcane.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *