Carnea pregătită pe grătar, cu o aromă subtilă de fum, este considerată de mulți cea mai gustoasă. Indiferent că vorbim despre friptură, mici sau cârnați, nimic nu se compară cu aroma acestor preparate atunci când sunt puse pe grătar. Cum faci cei mai buni cârnați la grătar și cu ce să-i stropești pentru o aromă deosebită.
Românii au o pasiune pentru grătarele făcute fie în propria curte, fie la iarbă verde, alături de familie și prieteni. Pentru ca fripturile să iasă perfect de fiecare dată, există câteva secrete de la care cei mai pricepuți bucătari nu se abat niciodată. Iată cele mai eficiente trucuri pentru un grătar reușit!
Indiferent că folosești lemne sau cărbuni, trebuie să aștepți ca jarul să ajungă la temperatura optimă. Dacă pui carnea pe grătar când focul este prea puternic, riști ca friptura să se ardă la exterior și să rămână nefăcută în interior. Dacă jarul este prea slab, va trebui să lași carnea pe grătar mai mult timp pentru a se găti, iar atunci se va usca.
Indiferent că vorbim despre carne de vită, de porc sau de pui, secretul unei fripturi fragede și suculente este marinarea. Pune carnea într-un amestec de condimente, ulei și vin și las-o la frigider măcar câteva ore, înainte de a o pune pe grătar. În acest fel, fibrele din carne se vor frăgezi, iar aceasta va fi suculentă atunci când o gătești.
Diferitele tipuri de carne și legume pe care le preparăm la grătar au timpi de gătire diferiți. Pentru a obține rezultatul ideal, pune prima dată pe grătar carnea care se gătește cel mai greu. După ce jarul s-a mai domolit, pune micii, cârnații și produsele care se gătesc mai repede. La final, adaugă pe grătar legumele.
Citește și: Câtă sare se pune la un kg de carne pentru cârnați. Multe persoane fac greșeala, e important să știi asta
Indiferent că vorbim despre cârnați de casă sau cumpărați, aceștia au o aromă aparte atunci când sunt gătiți pe grătar. Capătă acea aromă de fum și o tuxtură uscată, făcându-i să fie mai gustoși, chiar dacă au multă grăsime. În general, cârnații sunt afumați, motiv pentru care nu trebuie să stea mult timp pe grătar. Pentru a se găti perfect, iată ce trebuie să faci!
Pentru că se gătesc repede, cârnații vor fi puși pe grătar spre final, când jarul nu mai este așa puternic. Pentru a domoli cărbunii, presară o mână de sare peste aceștia.
Stropirea cărnii cu alcool este o metodă utilizată frecvent la grătar, pentru a da aromă cărnii. Ține cont însă că alcoolul poate aprinde focul mai tare, iar cârnații se pot arde, dacă flacăra este puternică.
Dacă ai cârnați prea grași, îi poți înțepa din loc în loc, atunci când îi pui pe grătar. În acest fel, grăsimea se va scurge atunci când sunt fripți și vor ieși mai uscați.
Cârnații au nevoie doar de câteva minute pentru a se găti pe grătar. Nu îi lăsa nesupravegheați și asigură-te că îi întorci frecvent, pentru a fi rumeniți uniform pe toate părțile. În caz contrar, riști să se ardă pe o parte și să fie nefăcuți pe cealaltă.