Ficățeii de pui pot fi foarte gustoși, dacă sunt gătiți corespunzător. Aceștia reprezintă un aliment esențial pentru o dietă echilibrată, cu beneficii cunoscute. Cum faci cei mai buni ficăței de pui și cu ce îi poți servi. Trucul pentru un rezultat delicios și savuros.
Ficatul de pasăre, de vită sau de porc este unul dintre cele mai valoroase organe, din punct de vedere nutrițional. Deși are numeroase beneficii cunoscute în alimentație, gustul lui poate să nu fie pe placul tuturor, mai ales dacă nu este gătit cum trebuie. Ficatul este o sursă importantă de proteine, de vitamina A și fier.
În plus, acest tip de carne furnizează o cantitate triplă de vitamina B12 față de necesarul zilnic. Ficatul conține și o cantitate considerabilă de acid folic și acid pantotenic, dar și minerale precum magneziu, fosfor și zinc.
Cel mai consumat tip de ficat este cel de pui. Se gătește rapid, este fraged și poate fi pregătit atât pe grătar, cât și la tigaie, fiert sau sub formă de pateu. Pentru a găti cei mai buni ficăței de pui, ai la îndemână câteva trucuri care îți garantează un rezultat savuros.
Ficățeii de pui se spală bine cu apă rece, pentru a elimina urmele de sânge. Se taie în bucățele potrivite, eliminând urmele de grăsime și de țesut conjunctiv. Un truc de mare ajutor, la care apelează multe gospodine, este să țină ficățeii în lapte înainte de a-i găti.
Marinarea ficatului în lapte face să dispară gustul specific, ușor amar, precum și mirosul acestuia și face carnea mai fragedă, reducând astfel timpul de gătire. Un alt truc este să dai într-un clocot ficățeii de pui, înainte de a-i găti la tigaie, pentru a ieși spuma și urmele de sânge din ei.
Citește și: De ce să pui lapte peste carnea crudă. Trucul secret al marilor bucătari
Ingrediente:
Citește și: Cât trebuie fiartă carnea de pui. Așa se pregătește corect, secretul gospodinelor iscusite
Mod de preparare:
Se spală ficățeii, se curăță și se taie în bucăți potrivite, după care se pun în lapte rece timp de o jumătate de oră. Se pune o oală cu apă și sare la fiert, se adaugă ficățeii scurși de lapte și se dau într-un clocot, astfel încât să iasă spuma din ei.
Se toacă mărunt ceapa și usturoiul și se pun într-o tigaie pe foc, împreună cu uleiul și untul. Se adaugă sare și piper și se călesc până când devin translucide. Se adaugă ficățeii de pui scurși de apă, se amestecă bine totul și se mai călesc timp de câteva minute, după care se adaugă vinul.
Se dă focul mic și se acoperă cu un capac. Se lasă ficățeii în tigaie aproximativ 30 de minute, în funcție de cât de mari sunt bucățile. După ce vinul s-a evaporat și ficățeii sunt gătiți, se poate adăuga bulion sau se pot lăsa ficățeii așa. Se oprește focul, se adaugă pătrunjel proaspăt tocat și se lasă să se răcească puțin. Ficățeii de pui pot fi serviți cu piure, orez sau simpli.